I slutet av januari öppnade Återbruket i Skärholmen. Strax innanför dörren finns fyndhörnan med inlämnade prylar till skänks som inte har kunnat säljas på annat sätt. Här finns exempelvis porslin, böcker, ljusstakar och leksaker som kan hämtas direkt.

Andra saker som inredning och mindre möbler kan förhandsbokas via tjänsten Returfynd och sedan hämtas upp i Återbrukets lokaler. Allting är gratis.

Sedan öppningen har 36 000 saker fått nya ägare.

Vill motverka att användbara saker slängs

En bit bort i lokalen finns även syateljé, pyssel-, snickar- och cykelverkstad för den som vill laga sina saker eller skapa något nytt.

– Vårt mål är att vi bättre ska ta vara på våra resurser så att inte saker kastas i onödan. Vi vill vara ett alternativ till slit och släng, och tydliggöra vad som kastas varje dag över hela Sverige som är fullt användbart, säger Karin Sundin, projektledare för Återbruket på Svoa.

Över 5 ton till återanvändning

På Återbruket kan man även lämna in saker som går direkt till återvinning som exempelvis grovavfall, elektronik och plast. Hittills under året har Återbruket mottagit 4,1 ton avfall och 1,4 ton saker som har gått vidare till Myrorna, som får kläder och hemtextil, och till Stadsmissionen, som får prylar.

Häromveckan besökte miljöminister Per Bolund (MP) Återbruket.

– Det är imponerande det arbete som bedrivs på Återbruket i Skärholmen. Att öka takten att ställa om till en cirkulär ekonomi där vi använder material mer effektivt och minskar uttag av nya råvaror är helt avgörande för omställningen av Sverige, säger han.