350 raggarbilar lockade storpublik till Telestaden

En utställning med runt 350 raggarbilar och upp emot 1500 besökare fyllde Telestaden under lördagen. – Det är jättehärlig stämning, och en träff som välkomnar alla, säger Petra Nyman, på plats med sin Cadillac Fleetwood från 1957.

  • Publicerad 10:31, 1 sep 2019

Det var en stor sammankomst för stockholmsområdets raggarklubbar i Telestaden i Farsta på lördagen, men också för allmänheten. Det var många som ville komma och titta på raggarbilarna som fanns med på utställningen Vega grand prix, där det delades ut priser i åtta olika kategorier. Utöver kategorier om finaste bilar, fanns också priser som värsta råttsoffa och bästa raggarfrisyr.

Här varierar det från raggarbilar av den mer skrotiga varianten som det dånar hög musik från, till de som polerats och renoverats till perfektion.

– Det är många som har hittat hit i dag. Jag skulle tro att det är runt 1500 besökare, vilket är långt över förväntan. Och det har kommit väldigt många bilar också, runt 350 ungefär, säger Stefan ”Malmö” Ratell, evenemangsansvarig på Moonshine cruisers.

Betydligt fler bilar än vad arrangören Moonshine crusiers hade förväntat sig kom till raggarbilsträffen i Farsta.

Flyttat från Vega

Moonshine crusiers är en av Stockholms äldsta raggarklubbar och klubblokalen är ett gammalt hus just vid Telestaden i Farsta.

– Vi fick det här av Stockholms stad för 30 år sedan i utbyte mot att vi skulle hålla oss borta från gatorna inne i stan, säger han.

I år var det första gången som Moonshine cruisers står bakom evenemanget som tidigare har hållit till vid Vega-baren i Haninge.

Stefan ”Malmö” Ratell guidar runt på området och stannar till vid en svart Impala av 1959 års modell.

En av de favorittippade att ta hem finaste bil-priset var en svart Chevrolet Impala av 1959 års modell.

– Den här har stor chans att vinna peoples choice, eller Flippers minne som vi kallar det i år för att hedra en medlem som gått bort. Han var en ikon bland Stockholmsraggarna och alla visste vem han var. Dessutom lottar vi ut hans bil en Chrystler New Yorker 64. Det mest klassiska du kan ha som raggarbil, säger han.

Stefan ”Malmö” Ratell med bucklan som går till finaste bil.

Några bilar längre ner på utställningen står Petra Nyman från Hemmesta på Värmdö intill sin Cadillac Fleetwood från 1957.

– Den är som en familjemedlem för oss och vi åker mycket runt på bilutställningar och nostalgiträffar, säger hon.

Petra Nyman från Värmdö i sin Cadillac Fleetwood från 1957.

Hon är klädd i en lilavit rutig 50-tals klänning, och har håret uppsatt i tidstypisk frisyr. Hon har vid flera utställningar också vunnit priser för sin klädsel.

– Det är så här som jag helst klär mig. Jag har runt 130 klänningar hemma i garderoben, och i dag fick bli den här som en av mina favoriter, säger hon och fluffar upp tyllet i underkjolen för att ge klänningen mer volym.