35 ställen att sitta ute och fika på

  • Publicerad 00:00, 27 mar 2012

På söndag är det åter dags för krögare och kaféägare att ställa ut bord och stolar. I år kan invånarna i Enskede-Årsta-Vantörs stadsdel njuta av vårvädret på 35 uteserveringar.

Gamla Enskede Bageri är en av serveringarna som kommer att ställa ut sina sex bord på söndag. Det får plats tolv personer utanför kaféet. Borden står i skugga, något som värdesätts av föräldrar med barnvagnar under varma sommardagar.

– Uteserveringen är väldigt uppskattad och nu väntar alla på den. När vi sätter ut den sitter folk där i ur och skur, säger ägaren Helena Bergkvist.

Antalet uteserveringar i Stockholm har fördubblats sedan 2000. I söderort är ökningen dock marginell.

– Det är ju färre serveringar i förorterna, vilket ger färre uteserveringar. Det är mest pizzerior som ansöker om tillstånd där, säger Ninni Smedberg på trafikkontoret.

I mitten av mars hade 900 restauranger ansökt om tillstånd för sommarhalvåret hos trafikkontoret. Utöver dem finns det restauranger som har tillstånd året runt – de ansöker ofta för tre år i taget.

Om en restaurang får avslag på sin ansökan beror det ofta på trafiksituationen och framkomligheten.

– Man måste ha ett staket runt om serveringen, fast det är det många som inte följer det. Det är dels för att man ska hålla sig på sin avgränsade yta, dels för att underlätta för exempelvis synskadade, säger Ninni Smedberg.

När vi sätter ut uteserveringen sitter folk där i ur och skur.Helena bergkvist Gamla Enskede Bageri