Kajsa Trepte hoppar längd, Gunnel Tolfes till vänster antecknar resultatet (frivilligt). Foto: Tomas Stark

35-plusare välkomna att prova på friidrott med Turebergs FK

Turebergs veteransektion bjuder in till fem prova-på-träningar i friidrott för alla från 35 år och uppåt. Lokaltidningen Mitt i:s reporter har åldern inne och bestämde sig för att hänga på premiärträningen på tisdagen.

  • Publicerad 19:01, 7 maj 2019

Elaka vindar och regntunga skyar hänger över Sollentunavallen när tränarna Gunnel Tolfes och Ulla Kornebäck från Turebergs veteransektion möter upp deltagarna för den första av fem prova-på- träningar i friidrott.

– Vi har tur för det finns plats inne i friidrottshallen i dag, så vi går in dit och så kan vi presentera oss för varandra innan vi kör igång, säger Gunnel Tolfes.

Meriterad tränarduo

Hon blev nyligen världsmästare i K60-klassen på 400 meter och har flera svenska rekord.

Kollegan Ulla Karnebäck är lika meriterad med två VM-guld i K65-klassen från i fjol och flera svenska rekord även hon.

Första prova-på-träningen flyttades från Vallen till hallen på grund av bistert väder. Här springer Gunnel Tolfes med Karin Björin och Lars Westberg närmast efter sig. Foto: Tomas Stark

Men båda berättar att de redan var i veteranåldern när de började träna friidrott.

Syftet att motverka fysisk och psykisk ohälsa

Syftet med Turebergs FK:s prova-på-träningar är emellertid inte att vaska fram nya VM-guldaspiranter, förklarar Gunnel Tolfes.

– Nej, det här är en del av ett hälsoprojekt som Stockholms friidrottsförbund har startat med stöd av landstinget. Tanken är att motverka både fysisk och psykisk ohälsa och få fler äldre att röra på sig med hjälp av friidrott. Och vi i Tureberg bestämde oss för att bidra med det här, säger hon.

Inga förkunskaper krävs

Åtta deltagare har dykt upp på premiärtillfället. Några har tränat friidrott som unga och är sugna på att testa igen. Flera har barn som tränar eller har tränat i Tureberg. Men några har aldrig testa friidrott över huvud taget.

Lars Westberg sprang med Tureberg Road Runners i slutet av 1970-talet och början av 1980-talet. Oldschool-jackan har hängt med sedan dess. Foto: Tomas Stark

– Det är inga problem alls, inga förkunskaper krävs, säger Gunnel Tolfes.

Träningen fokuserar på fysiska egenskaper som styrka, kondition, balans, koordination och rörlighet. Det kompletteras med att testa någon friidrottsgren i varje pass, men träningen kommer att anpassas utifrån varje deltagares nivå.

Koordinationen utmanas

Efter lite uppvärmning i form av joggning blir det löpskolning med Gunnel Tolfes som förklarar vikten av att dra tillbaka axlarna, ha kontroll på bålen och låta rumpan, som är starkare än benen, jobba.

”Tillbaka med axlarna och blicken rakt fram när ni springer”. Löpskolning med Gunnel Tolfes. Foto: Tomas Stark

Det är en del ovana övningar – en utmaning för koordinationen för undertecknad och de andra 35-plusarna.

Längdhopp, med och utan ansats

Vi får också testa att först kliva och därefter försöka studsa över (låga) häckar innan vi förflyttar oss till längdhoppsgropen och testar hoppförmågan – både med och utan ansats.

Gunnel Tolfes visar tekniken för att studsa över häckarna som står tätt ihop. Foto: Tomas Stark

Efter ett par varvs avslutande nedjogg runt hallen är det ett lagom mört men glatt gäng som pustar ut intill höjdhoppsmadrassen.

”Kul att prova på”

– Jag sprang med Tureberg Road Runners i slutet av 1970-talet och början av 1980-talet, men annars är löpning något man ofta gör i sin ensamhet. Jag tycker att det här var bra, kul att prova på lite annat också, säger Lars Westberg.

Lars Westberg hoppar. K-G Karnebäck håller koll på avstampet, Ulla Karnebäck på nedslaget, och Gunnel Tolfes antecknar resultatet (för de som vill). Foto: Tomas Stark

Den yngsta av dagens veteraner, Pernilla Thunholm som är föräldraledig och hade en sovande bebis med sig i barnvagn, är också nöjd.

”Som en lek för vuxna”

– Det var jätteroligt! Som en lek för vuxna, och kul att man även som lite äldre kan börja med något nytt. Jag har spanat lite på Turebergs veteranträning, nu kanske jag vågar gå dit, säger hon.

Sju av åtta deltagare i den bakre raden: K-G Karnebäck, Lars Westberg, Sofia Wallius, Pernilla Thunholm, Tomas Stark, Karin Björin och Cajsa Trepte. Och så tränarna i nedre raden: Ulla Karnebäck och Gunnel Tolfes.

Och det är precis det som är meningen.

– Ja, tanken med det här är både att få igång folk över huvud taget och att få fler att våga ta steget in i veteranfriidrotten. Det är väldigt socialt. Man tränar tillsammans i blandade åldrar och tävlar inte mot varandra utan mest mot sig själv, säger Gunnel Tolfes.

Hur gick premiärträningen tycker du?

– Jättebra. Det var blandade nivåer, men det var inga problem att anpassa träningen så att den funkade för alla. Det kändes som att vi hann med att coacha alla. Nästa vecka vet vi att det kommer ett antal till, men det kommer också att gå bra.

Lokaltidningen Mitt i:s reporter tränade friidrott som ung. Men det är nästan 35 år sedan ”karriären” lades ner. Det både syntes och kändes i benen. Men det var väldigt roligt att testa att träna friidrott igen. Foto: Tomas Stark/Pernilla Thunholm

Fakta

Prova-på-träning i friidrott med Turebergs veteransektion

Tid: 11–12.15 på tisdagar 7 maj–4 juni.

Plats: Utomhus på Sollentunavallen, alternativt i Sollentuna Friidrottshall.

Huvudansvariga tränare: Gunnel Tolfes och Ulla Karnebäck.

Kostnad: Gratis.

Anmälan: gunnel@tolfes.se

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Hon tar fajten mot kommunen – igen

Nyheter Nekades korttidsboende. Har överklagat 91-åriga Karin Kimby har tidigare tagit fajten mot kommunens beslut om äldreomsorg – och vunnit. I juni fick hon ytterligare ett avslag och nu har hon tagit upp kampen igen.tisdag 9/8 7:00

Clownigt besök till Tureberg

Nyheter Föreställningen hålls på låtsasspråk. Den 15 augusti kommer clowntrion Trio Smack till Sollentuna för att bjuda på clownshow.fredag 5/8 15:49

Oväntade vinnarna av Gothia cup

Nyheter Vinnare. "Glädje och lättnad flödade i kroppen" När Sollentunalaget Maj FC startade 2019 var målet klart: vinna Gothia cup. Två år, en pandemi och många cuper senare är laget tillbaka i Sollentuna, med bucklan på hyllan.fredag 5/8 15:48