Nya miljoner till Danderyds sjukhus. Foto: Stefan Källstigen

35 miljoner till Danderyd för kortare vårdkö

Alliansen presenterar nya förslag för att förbättra vården i Stockholms läns landsting. Nu skjuter de till 210 miljoner till akutsjukhusen för att få ner vårdköerna. 35 miljoner av dessa går till Danderyds sjukhus.

  • Publicerad 09:30, 25 maj 2018

Under torsdagen presenterade Alliansen nya åtgärder för att förbättra arbetssituationen för vårdens medarbetare och korta vårdköerna ytterligare. Stockholms läns landsting har bland landets kortaste vårdköer, men Alliansen vill arbeta bort de köer som idag finns.

Då skjuter de till 180 miljoner kronor inför sommaren till akutsjukhusen i Stockholm. 35 miljoner av dessa går till Danderyds sjukhus. Sedan satsas ytterligare 30 miljoner för att påskynda genomförandet av den digitala vårdgarantin.

– Tack vare landstingets goda ekonomi kan vi göra en ny stor satsning på att få bort vårdköer. Akutsjukhusen kommer själva att få fatta beslut om var pengarna behövs som mest. Fler beslut ska fattas av medarbetarna i sjukvården och färre av politiker, säger Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd och gruppledare i ett pressmeddelande.

Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd Foto: Pekka Pääkkö

Brist på läkare

En av orsakerna till vårdköer är bristen på utbildad personal. Nu startat Alliansen en snabbutredning för att få fler läkare att specialisera sig.

– Brist på rätt utbildad personal är den viktigaste orsaken till vårdköer. Därför ska vi öka möjligheterna för sjuksköterskor att utbilda sig till specialister med full lön, samtidigt som vi ökar antalet ST-platser för läkare. När vårdcentralerna har brist på allmänläkare leder det till att fler söker sig till akutmottagningarna. Därför startar vi en snabbutredning om hur vi ska göra det möjligt för specialistläkare att skaffa sig ”dubbelspecialisering” i allmänmedicin. Vi i alliansen tar nu än mer krafttag mot vårdköerna men också mot personalbristen, säger Gustav Hemming (C), miljö- och regionplanelandstingsråd och gruppledare.

Gustav Hemming (C). Foto: Anna Z Ek

Fakta

Fem åtgärder för att korta vårdköer

  1. En engångsutbetalning utifrån akutsjukhusens storlek på totalt 180 miljoner kronor ut för att korta vårdköerna.
  2. Under sommaren kommer en ”sommargeneral” ha särskilt ansvar, och omfattande befogenheter, att vidta de åtgärder som krävs för att vården i sommar ska fungera så bra som möjligt.
  3. Under sommaren 2018 kommer den geriatriska verksamheten därför att utökas.
  4. Se över möjligheten att ytterligare förstärka den utökning av utbildningsplatser för specialistsjuksköterskor samt ST-tjänster.
  5. Utveckla vårdens IT-stöd vill SLL använda 30 miljoner kronor för att HSF ska kunna påskynda genomförandet av den digitala vårdgarantin, så att fler medarbetare har möjlighet att hålla kontakt med patienter via moderna och effektiva e-tjänster
Källa: Alliansen i Stockholms läns landsting
Visa merVisa mindre