På Södersjukhuset föds flest barn. Foto: Mostphotos

34 födande kvinnor fick inte plats i länet

Inte heller denna sommar räckte antalet förlossningsplatser till. 34 födande kvinnor hänvisades till kliniker utanför Stockholms läns landsting mellan den 27 juni och 31 juli.

  • Publicerad 16:03, 7 aug 2018

Mellan den 27 juni till 31 juli fick Stockholms län 2 773 nyfödda invånare. Men 34 av dem föddes utanför länets gränser.

Antalet platser på landstingets förlossningskliniker räckte inte till. Den här sommaren heller.

Om man bara ser till juli månad hänvisades 28 föderskor. Samtidigt tog Stockholm emot 22 kvinnor från andra län under perioden.

– Vissa dagar föds fler barn än andra dagar, och då når vi gränsen för vår kapacitet. Men totalt sett har vi haft en liten överkapacitet i sommar, säger chefläkare Elda Sparrelid.

Mer pengar denna sommar

Förra året föddes 2 586 barn i juli månad. Då hänvisades 34 kvinnor till BB utanför länet, och antalet som får föda utomläns har ökat stadigt sedan landstinget började föra statistik 2005.

Barn- och äldrelandstingsrådet Ella Bohlin (KD) är nöjd med att hänvisningarna nu minskat något. Hon menar också att de extra pengar som landstinget satsat inför sommaren haft önskad effekt. Tanken var att öka grundbemanningen på klinikerna vilket skulle göra det lättare att klara sommaren och semestrarna.

– Vi har 60 fler personer som jobbar i förlossningsvården i år mot förra året, säger hon.

Fick föda på annan klinik

I graviditetsvecka 25 ska blivande föräldrar ha valt den förlossningsklinik där de vill föda. Men när det är dags är det inte helt säkert att de får komma dit.

Detta drabbade 217 föderskor under perioden i år, enligt siffror från Socialdemokraterna. De menar att det inte räcker med tillfälliga satsningar på förlossningsvården, utan att det krävs mer radikala insatser, som försök med kortare arbetstid, för att att locka fler barnmorskor.

Men Elda Sparrelid menar att hänvisningarna hanterats bra i sommar:

–– Läget är alltid ansträngt på sommaren, men jag har inte fått några signaler om att det varit några extrema situationer. Och nio av tio har fått föda på den klinik de valt,, säger Elda Sparrelid.

–  Vårt råd till alla blivande föräldrar är att ringa den enhet man planerat att föda på när förlossningen startar. Där svarar erfarna koordinatorer. Men förlossningsvård är akut vård och om det skulle vara en topp där just då så hjälper de till att ordna en plats på en annan förlossningsenhet, det är alltså inte så att man behöver ringa runt själv.

Fakta

Flest föddes på Sös i juli

Södersjukhuset: 647

Danderyds sjukhus: 525

Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge: 399

Karolinska Universitetssjukhuset i Solna: 343

BB Stockholm: 323

Södertälje sjukhus: 217

Källa: SLL
Visa merVisa mindre