Mamman Sibelle Sandelius är kritisk till att skolan hålls öppen i den extrema värmen. Foto: Arkivbild

32 grader i klassrum – tvingas ha lektion ute

Värmeböljan har förvandlat Ulriksdalsskolan i Solna till en bastu. – 32 grader i klassrummet och ingen ventilation, det går ju inte att koncentrera sig, säger Sibelle Sandelius, mamma till två barn på skolan.

  • Publicerad 08:55, 1 jun 2018

Värmen får Ulriksdalsskolan att koka. Sibelle Sandelius, som har två barn på skolan, vittnar om outhärdlig värme. Även hon själv har varit där och upplevt hettan – och nu har hon fått nog.

– Det är ett sådant bygge där du inte kan öppna fönstren. Vi har varit där sedan det var nybyggt och ventilationen har alltid varit ett problem. Under en värmebölja får detta fruktansvärda följder, säger hon.

Sibelle berättar att barnen kommit hem med huvudvärk, de har svårt att fokusera.

– 32 grader i klassrummet och ingen ventilation, det går ju inte att koncentrera sig då.

Lektioner hålls utomhus

De senaste dagarna har vissa lektioner fått hållas utomhus.

– Det är absurt tycker jag. Det mest ansvarsfulla när man inte kan tillgodose en bra arbetsmiljö vore att hålla skolan stängd, säger Sibelle Sandelius.

Hon har anmält till Arbetsmiljöverket och tagit kontakt med både utbildningsnämnden och Solna kommun, men hon upplever att kommunen duckar problemet.

– I och med att det är en kommunal skola är jag väldigt besviken på kommunen. Det borde sättas in ordentliga fläktar, men också ske kortsiktiga åtgärder, säger hon.

Klarar inte hög värme

Ulriksdalsskolans problem med värmen bekräftas av rektorn, Lena Lundström. I ett mejlsvar till Mitt i Solna skriver hon att elever, medarbetare och vårdnadshavare har påtalat problemet sedan skolan öppnade 2014. 

En orsak är att skolans ventilationssystem inte klarar hög värme, vilket gör att en del klassrum blir riktigt heta.

Specialister är nu på skolan sedan en vecka  tillbaka och reglerar ventilationssystemet i berörda klassrum, skriver Lena Lundström.

Långsiktigt planeras också en översyn av tekniska installationer i skolan.