17,6 miljoner kronor till investeringar och drygt 15 miljoner för parkskötsel. Så mycket satsar staden på Kungsholmens parker under 2022.

Parker och grönska är viktiga av flera anledningar, inte minst i Stockholms innerstad, menar Karina Karlström, tf chef för park- miljö­avdelningen.

– De är som gröna vardagsrum för rekreation, motion och lek. Men också mycket betydelsefulla för miljön och klimatet, bland annat genom att de minskar buller och bidrar till renare luft, säger hon.

Under 2022 ska staden rusta upp Kristinebergsparkens lekplats och Polishusparken vid Rådhuset – arbetena har precis satts igång.

Upprustningen av Rinmansgården vid Norr Mälarstrand blir också klar när nya växter och gräs kommer upp före sommaren. Det är den fjärde av fem kvartersparker utmed Norr Mälarstrand som rustas upp.

– Parkerna gömmer sig lite mellan husen, men är öppna för alla att vistas i för att njuta i vårsolen, säger Karina Karlström.

Man ska också fixa gångar och växtlighet runt snurran vid Rålambshovsleden i maj.

Nya utegym ska dessutom byggas på Stora och Lilla Essingen under året. Byggstart för utegymmet i Broparken på Stora Essingen blir senare i år, staden arbetar med att hitta en bra plats till ett tillfälligt mindre utegym på Lilla Essingen.

– Det är angeläget eftersom det dröjer innan det är möjligt att öppna ett utegym i det nya Primusområdet, säger Karina Karlström.

Populära små kåkar

I lilla Tora Dahls park i Fredhäll har staden under året fått upp två nya lekhus, i form av en miniatyr av Fredhälls gård och Korpens krog som tidigare låg på platsen.

Mikael Aplemark bor precis vid parken och leker gärna där med sönerna Vilhelm och Malte som gillar att laga käk i huset.

– Husen har varit jättepoppis sedan de kom. Det är kul eftersom det inte har varit något här förut. Vi är här varje dag när vi är på väg hem från förskolan, säger Mikael.

Vad skulle du vilja se mer av i Kungsholmens parker?

– Jag kommer från Norrbotten där det inte alls är lika många lekplatser som här, så jag tycker det är ganska bra. Det finns ju andra parker som den här i stan, Bryggartäppan på Söder till exempel, och de parkerna tycker jag är jättekul.

Vill få mer pengar

Stadsdelsnämndens ordförande Rasmus Jonlund (L) menar att det är viktigt att satsa på stadens parker.

– Vi behöver satsa mer på dem. Det har pandemin och klimatförändringarna visat.

Han hoppas att stadsdelen framöver får mer pengar från staden centralt.

– Vi gör jättefina satsningar, men det gäller också att vi kan sköta parkerna. Kungsholmen är en stadsdel med många och stora parker som nyttjas av alla stockholmare, vilket är jättekul. Men framöver behöver vi nog se över ekonomin och satsa ännu mer.