32 300 per hall – Stockholms idrottare trängs

Hall- och planbristen i Stockholm är betydligt större än i Sveriges övriga storstäder. I Stockholm trängs 32 300 invånare per idrottshall, nästan tre gånger så många som i Göteborg. Det visar en rapport beställd av Stockholms idrottsförbund.

  • Publicerad 09:56, 23 maj 2018

Stockholmarnas tillgång till idrottshallar, fotbollsplaner, isytor och simhallar är långt sämre än i Sveriges övriga storstäder Göteborg och Malmö. Trots att Stockholms stad de senaste åren anlagt flera nya fotbollsplaner så skulle det behövas ytterligare 61 planer för att matcha Malmös standard.

Samma anläggningsbrist återfinns inom samtliga idrottsområden, visar rapporten ”Får vi ta plats?”.

”Ett barn hälften så mycket värt”

– På fotbollssidan har det ändå skett en viss uppryckning. De riktigt stora skillnaderna syns i inomhusidrotterna. Jämför man med Göteborg så har vi i Stockholm halva standarden och halva utbudet av hallar. Slutsatsen jag drar är att ett barn i Stockholm är hälften så mycket värt som ett i Göteborg. Och jag ser ingen ljusning, säger Peter Larsson, ordförande i Stockholms idrottsförbund.

Norrtulls SK tränar på spontanfotbollsplanen i Vasaparken. Foto: Tomas Stark

För fyra år sedan lanserade Socialdemokraterna den så kallade idrottsmiljarden för att råda bot på anläggningsbristen i Stockholm. En del nytt har tillkommit, men långt ifrån tillräckligt, säger Peter Larsson.

– Vi trodde nog att det skulle bli väsentligt bättre, men så har det inte blivit. Under den här perioden har antalet stockholmare dessutom ökat väldigt kraftigt och framförallt har vi en demografi som gör att det är barn och ungdomar som blir fler. Om bara några år kommer ungdomarna i Stockholm att till antalet vara lika många som hela Uppsala.

Kräver ytterligare två miljarder

För att komma närmare motsvarande storstäders standard kräver Stockholms idrottsförbund en rejäl satsning kommande mandatperiod. Enligt Peter Larsson bör investeringsbudgeten för att bygga nya anläggningar höjas med minst två miljarder.

– Du måste varaktigt upp i en helt annan investeringsnivå än i dag. Jag skulle säga att det krävs tre fyra, kanske fem miljarder för att komma ikapp. Men vi är lite timida i vårt krav också, naturligtvis.

Barn riskerar att välja bort idrott

Han beskriver läget som akut. Utan en stor satsning riskerar Stockholms hall- och planbrist att hämma barn och ungdomars idrottsutövande – och i värsta fall få dem att välja bort idrotten.

– Framförallt innebär anläggningsbristen att många som kanske står i kö för att börja idrotta inte får plats och då väljer att göra någonting annat och blir passiva. Eller så får du konstiga tider, vilket gör att idrotten riskerar att gå ut över till exempel studier.

Fakta

Så trångt är det i Stockholm

Det går 12 700 göteborgare och 32 300 stockholmare per idrottshall

Det går 46 500 göteborgare och 93 600 stockholmare per ishall.

Det går 6 500 malmöiter och 11 100 stockholmare per fotbollsplan.

Det går 62 000 göteborgare och 78 000 stockholmare per simhall.

Källa: Stockholms idrottsförbund
Visa merVisa mindre