Sänkt byggtakt. Bland annat ska det bli färre nya bostäder i Ormbacka än planerat. Foto: Mikael Andersson

3000 planerade bostäder i Järfälla kan ryka

Tre planerade byggprojekt i Jakobsberg och Viksjö slopas helt, och i både Veddesta och Ormbacka ska det bli färre bostäder än planerat. I alla fall om Alliansen får igenom sina planer.

  • Publicerad 11:08, 13 feb 2019

Nikoletta Jozsa (L), kommunalråd med ansvar för byggnation. Foto: Pressbild

Flera partier i Alliansen (M, L, C och KD), framför allt Liberalerna och Moderaterna i Järfälla, gick till val på att sänka byggtakten. När deras budget klubbades igenom i december gav de kommundirektören i uppdrag att se över kommunens byggplaner.

Nu presenterar Alliansen sitt förslag om vad den sänkta byggtakten ska innebära, och beslut ska fattas av kommunstyrelsen den 4 mars.

Bland annat vill de skrota planerna på 355 nya bostäder i Engelbrektsområdet i Jakobsberg, 450 bostäder ovanpå Väpnargaraget vid Jakobsberg station och 200 nya hyresrätter i Fastebol, Viksjö. Delar av det projektet slopades redan 2017.

– Det är projekt som varit väldigt uppmärksammade och kritiserade av de som bor i områdena. I både Fastebol och Engelbrekt är det uppskattade grönområden som skulle försvinna, och i tätbebyggda områden är det viktigt att ha lugna platser där människor kan röra sig, säger Nikoletta Jozsa (L), kommunalråd med ansvar för byggnation.

Planen: 355 bostäder i Engelbrektsområdet

Planerade studentbygget i Jakan växer – igen

Därför skrotas kritiserade bostadsplanen i Viksjö

Vill inte bryta tunnelbaneavtalet

Runt 3000 färre bostäder än planerat skulle det bli om Alliansens förslag får gehör i kommunstyrelsen.

Utöver projekten de helt vill slopa, planerar Alliansen även att sänka våningsantalet på planerade hus i Ormbacka från fem till tre våningar. Det ska även bli några hundra färre bostäder i Veddesta än först tänkt.

– Det handlar mycket om att nya bostäder som byggs ska passa in i området, säger Nikoletta Jozsa.

Men att bryta det så kallade tunnelbaneavtalet, där Järfälla förbundit sig till att bygga 14 000 bostäder de kommande åren eftersom tunnelbanan ska dras till Barkarby, är inte aktuellt.

– Det här handlar inte om att all byggnation ska avstanna, utan om att sänka byggtakten så att det blir långsiktigt ekonomiskt hållbart för befintliga Järfällabor. Marknaden ligger inte på topp och vi vi vill hellre vänta in den än att rea ut kommunens mark, säger Nikoletta Jozsa.