Polis och räddningstjänst larmades till Bergfotens skola vid 22-tiden onsdagen den 20 april. Foto: Läsarbild

300 elever evakueras efter misstänkt anlagd brand

Bergfotens skola håller stängt hela veckan efter en brand natten mot torsdag förra veckan. Det började brinna i ett klassrum där en fönsterruta krossats. Klassrummet blev totalförstört, stora delar av skolan rökskadad, men ingen person kom till skada.

  • Publicerad 10:23, 26 apr 2022

Polis och väktarbolag larmades till skolan vid 22-tiden onsdagen den 20 april efter att det börjat brinna i ett klassrum.

– En ruta var trasig och ett klassrum helt övertänt, säger Martin Widholm, skolchef på Tyresö kommun.

Klassrum totalförstört

Branden kunde släckas och inga personer befann sig i lokalen. Polisen spärrade av området och en brottsutredning pågår.

– Vi kunde konstatera att ett fönster var krossat och att någon eller några försökt tända eld på flera platser på skolan, säger Ola Österling, polisens presstalesperson.

Totalförstört. Ett klassrum förstördes i branden och enligt polisen har en eller flera personer försökt sätta eld på flera platser. Foto: Pekka Pääkkö

Det drabbade klassrummet totalförstördes och delar av skolan påverkades av rökskador. Dagen efter branden var lärare och elever tvungna att hålla sig utomhus.

– Alla uppmanades ta med sig varma kläder och sen bedrevs all undervisning och lunch utomhus, säger Martin Widholm.

Eleverna evakuerade hela veckan

Sedan dess har skolan hållit stängt, medan arbetet med att sanera lokalerna pågår. Under måndagen hade kommunen ordnat provisoriska lokaler för resten av veckan.

– Vi har tagit fram evakueringslokaler på till exempel gymnasiet och andra grundskolor som hade lokaler lediga, säger Martin Widholm.

Polisen efterfrågar tips

På kommunens hemsida uppmanas vårdnadshavare hålla sig uppdaterade genom lärplattformen Vklass. Elevers frågor och oro har mötts av personalen på plats.

– De hade massa frågor. Det var positivt att vi hade skolan öppen dag ett efter branden, för då kunde vi möta frågorna, trygga eleverna och förklara att vi kommer öppna igen, säger Martin Widholm.

Polisen utreder händelsen som mordbrand och efterfrågar tips från allmänheten.

Polisen vill ha tips

Efter branden har polisen i Tyresö efterfrågat tips från allmänheten.

Ring 114 14 för att ge ditt tips.

Man kan också ge tips genom ett webbformulär på polisen.se

Visa merVisa mindre