I närheten av tunnelbanan planeras 300 bostäder och en dagligvarubutik. Foto: Järfälla kommun

300 bostäder planeras vid Barkarbystadens tunnelbana

Byggföretaget Åke Sundvall vill utveckla ett centralt kvarter med 300 bostäder, en livsmedelsbutik och kommersiella lokaler. Kvarteret är tänkt att ligga mittemot den kommande tunnelbanan i Barkarbystaden.

  • Publicerad 16:58, 7 feb 2020

Järfälla kommun och byggföretaget Åke Sundvall har tecknat ett avtal om markanvisning för ett nytt centralt kvarter mittemot den kommande tunnelbanestationen i Barkarbystaden.

Det är tredje gången som företaget investerar i Barkarbystaden.

– Åke Sundvall har tidigare utvecklat och byggt ett mycket omtyckt och prisbelönat kvarter med hög kvalitet vid Stora torget i Barkarbystaden. Jag ser därför mycket positivt på att de återigen väljer att investera och bygga i Barkarbystaden, säger Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla, i ett pressmeddelande.

300 bostäder och en dagligvarubutik

Det är tänkt att det ska byggas omkring 300 bostäder i kvarteret, både hyresrätter och bostadsrätter.

Man planerar även för en medelstor dagligvarubutik där Coop är en tilltänkt hyresgäst.

Utöver detta planeras lokaler för mindre butiker mot Barkarbyvägen och Sveatorget.

En första skiss på hur kvarteret är tänkt att se ut. Visionsbild: Dinell Johansson

Central plats

– Jag är mycket glad över avtalet med Åke Sundvall. De har ett väl genomarbetat koncept för att skapa ett livfullt och modernt kvarter mittemot tunnelbanestationen på Sveatorget som kommer att bli Barkarbystadens mest centrala plats, säger Nikoletta Josza (L), kommunalråd med ansvar för byggnation, i ett pressmeddelande.

Martin Sundvall är Åke Sundvalls VD. Han berättar i ett pressmeddelande att de ser fram emot att få fortsätta utveckla Barkarbystaden.

– Kvarteret kommer kunna bidra till ett rikt stadsliv med många olika typer av verksamheter där dagligvarubutiken blir kvarterets kommersiella ankare, säger han.

Byggstart förväntas ske under år 2021.