Ambulans kallades till Järntorget med anledning av slagsmålet. Foto: Privat bild

30-tal maskerade personer gav sig på restauranggäster

I lördags kväll drabbade ett stort antal personer samman vid en restaurang i Gamla stan. Två personer fick uppsöka sjukhus, en tredje skadad person är försvunnen. "En tjej kastar sig in i trappen för att ta skydd" berättar ett vittne.

  • Publicerad 12:04, 4 okt 2021

Det var strax efter klockan åtta på lördagskvällen som polis kallades till Gamla stan med anledning av att ett stort antal människor slogs.

Ett grupp ska ha gett sig på gäster inne på en sportbar vid Järntorget. Tillhyggen ska ha använts, fönster krossats och ett antal personer misshandlats.

Grannen Annica Nilsson, som var på väg till Coop för att handla, blev vittne till händelsen.

– Jag öppnade min port, så kastar sig en tjej in i trappen för att ta skydd. Hon var helt förstörd. Jag gick ut för att se vad som hänt, och i gränden var det tjockt av människor som slogs, skrek och sparkade.

Hur många det var som slogs är svårt att uppskatta, men Annica Nilsson gissar att det var minst 25 personer i ena grupperingen.

– Det var vuxna män, helt svartklädda med bara en glipa för ögonen. När polisen kom sprang ett gäng av dem mot Västerlånggatan, upphetsat glada. Jag var så fruktansvärt rädd.

Två till sjukhus, en försvunnen

Enligt Carina Skagerling, presstalesperson vid polisen, skickades flera polispatruller till platsen vilka avvisade och frihetsberövade ett antal personer.

– Vi cirkulerade och påträffade både personer i bil och till fots som vi körde bort från området för att undvika mer bråk.

På platsen hittade polisen två skadade personer. Ingen ska vara allvarligt skadad, men båda ska behövt uppsöka sjukhus.

– En av de som skadats är en person som gick förbi och ville gripa in för att gå emellan i bråket. Den andra befann sig inne på restaurangen.

Polisen har även uppgifter om en tredje person som skadats, men som försvunnit från platsen.

En anmälan är upprättad grov misshandel, två rörande misshandel och en om skadegörelse. Ingen är i dagsläget gripen.

– Vi har en uppfattning om vilka det är vi träffat på i området. Nu ska vi gå igenom kameramaterial och förhoppningen är att vi kan identifiera fler, men det handlar om ett 30-tal maskerade personer.

Återgång till det vanliga

Enligt polisen finns en stor sannolikhet att slagsmålet var fotbollsrelaterat eftersom det var derby i helgen.

– Det är en tragisk sak som visar att vi gått tillbaka till någon form av normalläge, säger kommunpolisen Anders Lindberg.

Annars var det en relativt lugn första helg på ett Södermalm där restriktionerna lättat.

– Öppningen kom inte med en sådan kraft som vi förväntat oss. Sedan styr vädret en del vad gäller ordningsstörningar, och det var lite rusk som nog underlättade för oss. Hade vi haft solsken hade det nog sett annorlunda ut.