Lever upp. Mellan 19 maj–5 oktober ska Strandvägens kaj piffas till med sittmöbler och blommor. Foto: Sacharias Källdén

30 p-platser ryker på Strandvägens kaj

Färre parkeringsplatser, fler poliser och nya farthinder. Nu blir Strandvägens kaj en av Stockholms sommarplatser, och snart stängs parkeringen av även på vardagar.

  • Publicerad 15:34, 20 maj 2022

Nu gör vi det här på ett strukturerat sätt.

Förra året var den stängda parkeringen på Strandvägens kaj mest en tom, outnyttjad yta. I år ska kajen, i höjd med Torstenssonsgatan, omvandlas till en härlig plats att hänga på, med blomsterurnor, solsoffor att softa i och klättervänlig utsmyckning.

Strandvägens kaj blir en av årets sommarplatser i Stockholm. Det innebär att ett 30-tal parkeringsplatser försvinner till och med början av oktober.

Sedan en dryg månad har hela parkeringen varit avstängd under kvällar och nätter från fredag till söndag morgon. Detta med anledning av de tidigare problemen med fortkörning och andra rapporterade ordningsstörningar.

– Under vintern när det har varit grått och kallt har det varit lugnt. Men nu när det blivit varmare har jag blivit kontaktad av flera boende som klagar på att bilar kör snabbt, att det spelas hög musik och att det känns otryggt, säger Andrea Hedin (M), ordförande i Östermalms stadsdelsnämnd.

Andrea Hedin (M), ordförande i Östermalms stadsdelsnämnd. Foto: Pressbild

Lite senare i sommar kommer parkeringen att stängas av för infart mellan 19 och 07 alla dagar i veckan. Till skillnad från tidigare år har stadsdelen och trafikkontoret haft god framförhållning i år.

– Förra året handlade det om att sätta in akuta åtgärder, nu gör vi det här på ett strukturerat sätt.

I år får Strandvägen nya farthinder, eftersom de tidigare farthindren orsakade vibrationer när tunga fordon passerade.

Nytt för i år är också att polisen har gjort Strandvägen till en av deras prioriterade platser, med ökad närvaro som mål.

– Vi vädjade om detta förra året och jag är väldigt glad att det blir så i år. Vi kommer att hålla i frågan om Strandvägen, det ska vara en plats för alla och inte några få.