Blir bostäder. Parken Häradsdomaren vid Sockenplan där 30 radhus planeras. Foto: Pia Bispo

30 nya radhus planeras vid Sockenplan

Nu planeras färre bostäder i parken Häradsdomaren vid Sockenplan. Politikerna har gett grönt ljus för 30 radhus i parken – och därmed får grannarna delvis gehör för sin kritik.

  • Publicerad 01:15, 19 okt 2021

Vi menar fortfarande att ängen ska vara park.

I flera år har invånarna runt parken Häradsdomaren, mellan Katolska skolan och Sockenplan, protesterat mot byggplanerna i parken.

Först var tanken att bygga 70 bostäder, i lägenhetshus och parhus. Men över 200 protester kom in till staden, både när planen var ute på samråd och under granskningsperioden.

Invånarna tryckte bland annat på att parken används av invånarna, till exempel av eleverna på Katolska skolan, och de motsatte sig också höjden på de planerade husen.

Lekpark planeras

Politikerna lyssnade delvis på kritiken och nu har staden gjort om förslaget.

I stället för 70 bostäder, varav två fyravåningshus, planeras nu 30 radhus i parken. Det blir med andra ord lägre hus som byggs, än som först var tänkt.

Här kan det byggas i området:

Just nu byggs 160 studentlägenheter på Sockenplan.

Staden har även tidiga planer på att bygga bostäder vid Enskede IP, mitt på Sockenplan, vid Enskedefältets skola och vid Enskede gård.

Du kan tycka till om bygget vid Häradsdomaren när planen går ut på granskning i mars 2022.

Visa merVisa mindre

Förutom radhus är tanken att också anlägga tre nya parker, inklusive en lekpark, på det som i dag är en gräsyta.

Fortfarande kritisk

Lisbeth Wållberg är sekretare i Gamla Enskede trädgårdsstadsförening. Föreningen är en av dem som inte vill se några nya bostäder alls vid Häradsdomaren, bland annat för att det finns andra bostadsbyggen som också planeras runt Sockenplan.

– Vi menar fortfarande att ängen ska vara park. Den kommer att behövas ännu mer när tusentals nya Enskedebor snart flyttar in i närområdet, säger hon.