I flera år har invånarna runt parken Häradsdomaren, mellan Katolska skolan och Sockenplan, protesterat mot byggplanerna i parken.

Först var tanken att bygga 70 bostäder, i lägenhetshus och parhus. Men över 200 protester kom in till staden, både när planen var ute på samråd och under granskningsperioden.

Invånarna tryckte bland annat på att parken används av invånarna, till exempel av eleverna på Katolska skolan, och de motsatte sig också höjden på de planerade husen.

Lekpark planeras

Politikerna lyssnade delvis på kritiken och nu har staden gjort om förslaget.

I stället för 70 bostäder, varav två fyravåningshus, planeras nu 30 radhus i parken. Det blir med andra ord lägre hus som byggs, än som först var tänkt.

Förutom radhus är tanken att också anlägga tre nya parker, inklusive en lekpark, på det som i dag är en gräsyta.

Fortfarande kritisk

Lisbeth Wållberg är sekretare i Gamla Enskede trädgårdsstadsförening. Föreningen är en av dem som inte vill se några nya bostäder alls vid Häradsdomaren, bland annat för att det finns andra bostadsbyggen som också planeras runt Sockenplan.

– Vi menar fortfarande att ängen ska vara park. Den kommer att behövas ännu mer när tusentals nya Enskedebor snart flyttar in i närområdet, säger hon.