Gravstenarna var använda och förvarades på upplag. Foto: Stefan Källstigen

30 gravstenar stulna från Danderyds församling

Någon gång i under helgen ska gravstenstjuvarna slagit till. Värdet på de 30 stenarna uppskattas till 200 000 kronor.  – Det är jättetråkigt att någon kommer hit och tar grejer som tillhör församlingen, säger arbetsledaren på kyrkogårdsförvaltningen.

  • Publicerad 11:06, 20 nov 2018

Gravstenarna förvarades på ett upplag på Danderyds kyrkogård. På måndagen upptäcktes att 30 stenar stulits någon gång under helgen.

– Mina kollegor upptäckte att de saknades gravstenar Det var blandade gravstenar av olika material, sådana som kommer från återlämnade gravar där ingen anhörig gör anspråk på graven längre, säger Kristina Vestlund som är arbetsledare på kyrkogårdsförvaltningen, Danderyds församling.

Gravstenar är dyrbara

På gravstenarna fanns det betongfundament som gärningspersonerna har bemödat sig om att hugga bort.

– Gravstenar är dyra. Priserna börjar på någonstans på 5000 kronor och fortsätter upp till 50 000 kronor. Det finns ett andrahandsvärde på dom för det går ju att slipa om gravstenarna.

Polisen vill ha tips

Värdet på de 30 stenarna uppskattas till ett par hundratusen. Danderyds församling hade ingen plan för stenarna just nu, men sörjer att de är borta.

– Det är jättetråkigt att någon kommer hit och tar grejer som tillhör församlingen,

Polisen har ingen misstänkt i nuläget och tar tacksamt emot allmänhetens tips.

– I nuläget finns inget att gå på. Om det är någon som gjort några iakttagelser så är vi intresserade av tips, säger tillförordnad kommunpolis Caroline Edberg.