Bilar parkerade längs Folkparksvägen en vardag i januari. De gör att sikten ofta är skymd. Foto: Susanna Forsberg

30-gränsen blir kvar på Folkparksvägen

Trafikkontoret drar tillbaka sitt kritiserade förslag om att höja 30-gränsen på Folkparksvägen i Solberga. "Det är så glädjande", säger Susanna Forsberg, som drev ett upprop mot höjningen.

  • Publicerad 06:40, 26 jan 2021

Det har blivit tydligt att många tycker att 30-gränsen är viktig.

På kort tid skrev nära 200 personer på Solbergabon Susanna Forsbergs nätupprop "Behåll 30 km/h på Folkparksvägen!".

Nu kan de andas ut. Trafikkontoret har dragit tillbaka förslaget om att höja gränsen till 40 km/h på sträckan mellan Kristallvägen och Sandalmakarbacken. 30-gränsen blir kvar och vid vägens slut och början sänks den från 50 till 40 km/h.

– Det är så glädjande. Dels för att man har lyssnat på oss som bor här och dels för att man är villig att ompröva ett förslag. Då har demokratin fungerat, säger Susanna Forsberg, som startade uppropet sedan hon läst en artikel i Mitt i.

Solbergabon Susanna Forsberg. Foto: Privat

En huvudgata

Artikeln handlade om det genomförandebeslut om ändrade hastighetsgränser i Älvsjö, som trafiknämnden fattade den 10 december 2020, enligt trafikkontorets förslag. I de flesta fall innebär beslutet sänkta hastighetsgränser. Men på flera vägar höjs i stället gränsen.

Dit hörde först Folkparksvägen, bland annat med motiveringen att det är en huvudgata. Men på mötet beslutade trafiknämnden också att hastighetsgränser inte får höjas på gator där det saknas separat gång- och cykelbana. Så är det på flera sträckor längs Folkparksvägen.

– Vi tittade närmre på Folkparksvägen efter mötet och såg att det rimliga är en 30-gräns om miljön ska vara trafiksäker. Vi fick också in många synpunkter från människor. Nu har vi ändrat förslaget, säger Victor Bengtsson, kommunikatör vid trafikkontoret.

Många fortkörare

Medlemmar i lokala Facebookgruppen Vårt Älvsjö/Solberga vittnar om att många kör för fort Folkparksvägen – en lång och lite vindlande väg, kantad av bland annat skolor, förskolor, en parklek och en lekpark. Susanna Forsberg hoppas att hennes upprop har fått bilister att tänka efter.

– Det har blivit tydligt att många tycker att 30-gränsen är viktig. Jag hoppas att det bidrar till att det blir normerande att hålla fartgränsen, säger hon.

30-skyltarna blir kvar på Folkparksvägen. Foto: Mostphotos

Hastighetsgränser

Trafiknämnden fattade ett genomförandebeslut om ändrade hastighetsgränser i Älvsjö, Bromma och Vantör vid ett möte i december. Beslutet måste också klubbas i kommunfullmäktige.

Planen är att de nya hastighetsgränserna ska börja gälla 2025.

Förändringarna ingår i stor översyn av hastighetsgränserna i Stockholms stads alla stadsdelar.

Visa merVisa mindre