30 år sedan storbranden som förstörde Katarina kyrka

Natten till den 17 maj 1990 brann Katarina kyrka. Det är i dag 30 år sedan. Branden var förödande och lämnade endast en ruin efter sig. – Jag minns varenda minut. Jag sjöng i kyrkans körer o stod sen hela natten och såg kyrkan brinna. Det var chockartat och så sorgligt, minns en läsare.

  • Publicerad 04:43, 17 maj 2020

Katarina kyrka på Södermalm har brunnit två gånger i historien, 1723 och 1990. Branden tros ha startat som ett elfel i en av ljuskronorna.

Morgonen den 17 maj 1990. Foto: Stadsmuseet i Stockholm.

Trots närheten till Katarina brandstation gick kyrkan inte att rädda – branden var för omfattande. Brandmännen kunde rädda några föremål från sakristian morgonen efter.

Kvar av kyrkan blev i princip bara ytterväggarna. Beslut togs om att återuppbygga kyrkan – ett arbete som tog fem år.

Ola Vettergren, som var en av de engagerade i återuppbyggnaden av kyrkan, minns hur stockholmarna slöt upp direkt:

”Redan dagen efter branden började brev och mängder med gåvor strömma in.

Stiftelsen Rädda Katarina bildades. Församling. präster och politiker hjälptes åt. Körerna gav konserter och sjöng för kyrkan. Sveriges Riksdag, banker och företag ställde upp. Kända och okända sträckte ut sina hjälpande händer. Dikter skrevs, konstverk målades, tegelstenar såldes.

Efter fem år stod hon där igen. Kyrkklockornas dån hördes över hela Stockholm – den nya vackra Katarina kyrka invigdes med vacker musik, många tårar och många kramar och skratt. Vilken gemensam kraft!”

Katarina kyrka i dag. Foto: Mitt i Stockholm.

Läsarna minns: ”Minns varenda minut”

På Mitt i:s facebooksida minns många läsare branden.

”Jag minns varenda minut. Jag sjöng i kyrkans körer o fick info tidigt o stod sen hela natten o såg kyrkan brinna. Det var chockartat o så sorgligt”

”Kändes konstigt att åka mot Södern via Skanstullsbron – stadsbilden var fel på något sätt när Katarina tornet saknades!”

”Vi var på väg hem från landet och körde på Strandvägen – två minuter hemifrån. Bodde då på Torstenssonsgatan. Och då såg jag branden. Visste direkt att det var ”vår” kyrka, mammas och pappas vigsel, mitt dop och konfirmation, ja, nästan hela familjen kunde säga detsamma. Morfar sjöng i Bellmanskören för länge sedan, och de brukade sjunga från tornet på Valborgsmässoafton. Jag var tvungen att stanna och satt bara där och stirrade. Länge. Kan fortfarande se det.”

”Bodde då på Kocksgatan och vaknade av brandlukt, gick ut i loftgången men kunde inte lokalisera varifrån det kom. På morgonen gick jag förbi kyrkan. Det var hemskt. En av mina grannar startade stiftelsen Rädda Katarina. Redan vid jultid samma år (tror jag det var) hölls en konsert i den brandhärjade kyrkan. Bara ståplatser förstås. En sällsam upplevelse.”

”Det illasinnade ryktet som påstod att det var asylsökande som startat branden och det sedan visade sig vara ett elfel om jag minns rätt.”