För den som inte bor på Lidingö är nog Lidingöloppet lika synonymt med ön som fina villor och vinande in:n. För Lidingöborna själva handlar loppet om det oumbärliga stödet till föreningslivet och glädjen över helgen då hela ön vänds uppochner i en gigantisk folk- och löpfest.

– Det är ett av Lidingös starkaste varumärken. Det märks att man känner en otrolig stolhet över det, säger Cecilia Gyldén, generalsekreterare.

Men coronapandemin har slagit hårt mot loppet. Mot 36 000 löpare som vanligen ställer upp kunde bara 6000 löpare under 2020 delta i virtuella lopp, där löparna sprang på valfri plats.

https://www.mitti.se/nyheter/fortvivlan-men-ocksa-hopp-efter-ett-ar-med-corona/repubi!S8@J7ZNOhdf5jf5qElPQ/

Att planera ett jätteevenemang som Lidingöloppet är inget man gör på en eftermiddag. Nu måste Lidingöloppets kansli planera höstens lopp. Samtidigt måste de vara redo att vända på en femöring om coronaläget så skulle kräva.

– Loppet går sista helgen i september då smittspridningen förhoppningvis kommer att vara låg och vaccinationerna genomförda. Vi tror ändå att vi måste anpassa loppet vad gäller, transport, vätska, omklädning och mycket mer. Nu vet vi inte vilka regler som gäller men måste ändå ha framförhållning, säger Cecilia Gyldén.

https://www.mitti.se/nyheter/fortvivlan-men-ocksa-hopp-efter-ett-ar-med-corona/repubi!S8@J7ZNOhdf5jf5qElPQ/

Även ekonomiskt är loppet en svår nöt att knäcka.

– Vi jobbar ett helt år för att bygga upp så får vi intäkter. Eftersom vi inte haft några lopp i år har vi inga intäkter men ändå kostnader.

Cecilia Gyldén efterlyser tydliga besked från regeringen om regler och stöd. Under våren planerar Lidingöloppet ett antal mindre lopp som ska ge välbehövliga intäkter.

Kulturminister Amanda Lind (MP) har utlovat besked om att börja öppna upp för motionslopp i mindre utsträckning under februari.

I förra veckan lämnade Lidingöbon och rikstagsledamoten Ida Drougge (M) ett förslag till finansutskottet där hennes parti föreslår ett särskilt stöd för evenemang från och med juni 2021 till etablerade aktörer med historik. I förslaget ingår också en statlig kompensation på 70 procent av de kostnader man haft om man måste ställa in.

– Om Lidingöloppet och andra idrotts- och kulturevenemang ska våga planera för det bästa och samtidigt ha råd att anpassa sig för det värsta, så behövs det här stödet, säger Ida Drougge i en kommentar.

Cecilia Gylden ser positivt på förslaget.

– Det är väldigt välkommet, säger hon.

Trots svårigheterna är ända grundkänslan för höstens Lidingölopp hopp.

– Ja, jag känner hopp. I och med corona har vi upplevt ännu starkare vilket stöd vi har här på Lidingö.