Två gånger har barn glömts bort av personalen på förskolan. Foto: Kristian Lönner

3-åring glömdes kvar ensam på tunnelbanan

Förskolan Gambrinus på Kungsholmen har anmälts till Skolinspektionen efter att barn vid två tillfällen glömts bort av personalen – först på tunnelbanan och sedan på förskolegården. – Helt oacceptabelt, säger förskolechefen Helén Andersson.

  • Publicerad 16:04, 15 maj 2018

Under våren 2017 gjorde förskolan en utflykt med tunnelbana. Där glömdes ett 3-årigt barn bort och upptäcktes först av en annan passagerare på ändhållplatsen.

– Incidenten är helt oacceptabel. Vi gjorde en noggrann kartläggning och såg att det brast i förskolans säkerhetsrutiner, säger förskolechefen Helén Andersson.

I början av det här året glömdes återigen ett barn bort i samband med en utflykt. Den här gången blev barnet kvar på förskolegården när resten av gruppen gick iväg från förskolan.

– Då var det en pedagog som inte följde säkerhetsrutinerna som fanns. Det handlade om några minuter då en förälder kom och uppmärksammade barnet på förskolans gård. Men det är mycket allvarligt, säger Helén Andersson.

Åtgärder har vidtagits

Händelserna har nu anmälts till Skolinspektionen som kräver att stadsdelen nu svarar på vilka åtgärder som vidtagits.

– Efter incidenten på gården placerades någon från förskoleledningen på förskolan under en tid, fram tills dess att säkerhetsrutinerna hade uppdaterats, gåtts igenom och befästs hos alla pedagoger, säger Helén Andersson.

Kan du lova föräldrarna som har barn på förskolan att det här inte ska hända igen?

– Lova kan man aldrig göra, men jag kan lova att vi har vidtagit alla tänkbara åtgärder, använt både hängslen och livrem, för att det inte ska hända igen.

Hur ovanligt är det att barn glöms bort på det här sättet?

– Jag har inte varit med om det här någon gång förut och jag har jobbat många år inom förskolan.

Tredje händelse med i anmälan

I den anmälan som skickats in till Skolinspektionen beskrivs också en tredje händelse som inträffade förra året. Ett barn blev då kvar i köket när resten av barnen gjorde sig i ordning för utflykt. Men enligt Helén Andersson fanns det ingen risk för att barnet skulle ha blivit kvarglömt.

– Det som hände var att en förälder upptäckte barnet i köket när barngruppen höll på att gå ut, men man hade hämtat listan med alla namn för att bocka av så det var absolut ingen att risk att barnet skulle ha glömts bort.