3 000 marschaller tänds i Alby

Fredag den 13 december tänder Botkyrkabyggen 3 000 marschaller i Albydalen och på torget.

  • Publicerad 09:58, 11 dec 2019

Lucia kom enligt legenden med ljus. Botkyrkabyggen vill inte vara sämre. På fredag tänder bostadsbolaget inte mindre än 3 000 ljus.

Vi vill bjuda på extra ljus och omtanke i mörka december. Den som är morgonpigg kommer få en mäktig upplevelse, säger Jenny Levai, kommersiell förvaltare på Botkyrkabyggen i ett pressmeddelande.

Klara på morgonen

Marschallerna börjar tändas vid 3-tiden på morgonen. Vid åttatiden hoppas Botkyrkabyggen vara klara med tändningen. Då bjuds också på fika på torget.

Idén kan spridas

Enligt Botkyrkabyggen är det inte omöjligt att ljuset sprider sig till andra områden kommande år.

– Vi gör ofta så att vi testar i en ”pilot” i ett område, kollar hur det funkar, drar lärdomar och därefter tar beslut om det ska göras i fler områden. Det kan också i vissa fall handla om olika förutsättningar i områdena, till exempel tillgång till personal som kan genomföra det, säger Charlotta Lundström som är pressansvarig på Botkyrkabyggen till Mitt i.

Miljöfarligt?

Läsare på Mitt i:s Facebooksida ger tummen upp till marschallerna. Men Tullingebon Magnus frågar sig hur bra det är ur miljösynpunkt. ”Hur många ton fossilbränsle kommer de bränna?”

– Vi har inte tagit hänsyn till miljöaspekten när vi denna gång köpt in marschaller. Om vi väljer att utöka det nästa år kommer vi att ta in miljöaspekten som en del i beslutsunderlaget, säger Charlotta Lundström och pekar på att Botkyrkabyggen i det stora hela ställer om mot elbilar, laddstolpar, solpaneler och el från vindkraftverk.

Artikeln är uppdaterad