Simon Hällström från Bromma vann en rymdresa. Foto: Läsarbild Privat

29-årige Simons supervinst – en rymdresa

Det låter nästan för bra för att vara sant. Simon Hällström från Bromma har blivit utvald bland 1666 sökande till att få uppleva en rymdresa på en rysk militärbas där astronauter tränas. – Det är en dröm som går i uppfyllelse, säger Simon, som varit intresserad av rymden sedan han var barn.

  • Publicerad 17:15, 19 jun 2018

29-årige Blackebergsbon Simon Hällström var en av de 1666 personer som ansökte till Lottos bucketlisttävling som i år var rymdexperimentet Lotto Spacewalk. Bakom tävlingen ligger Svenska spel.

När Simon Hällström blev utvald i direktsändning via telefonlänk höll han nästan på att svimma.

– Jag var tvungen att gå iväg en stund, det kändes så stort, säger han.

Reser till Ryssland i höst

Priset innebär en resa som är så nära en rymdresa man kan komma. I höst reser han till Juri Gagarin Research & Test Cosmonaut Training Center i Ryssland för att få genomför experimentet.

– Jag kommer att få göra en så kallad parabolisk flygning vilket innebär att man störtar i ett flygplan som kör 380 kilometer i timmen ner mot marken, vilket skapar tyngdlöshet. Jag kommer även att ha på mig ett par VR-glasögon som visar rymden i en 360-video för att få den äkta rymdkänslan, berättar Simon.

Fuglesang hänger med

Med sig på resan har han tryggt sällskap, Christer Fuglesang, Sveriges enda astronaut som varit i rymden på riktigt.

– Ska bli kul, det är ett förstärkt och ombyggt passagerarflygplan. Och det känns bra att Christer Fuglesang är med, säger Simon Hällström.

Han är något av ett rymdproffs. Intresset för rymden har han haft sedan han var barn.

Vid två tillfällen har han deltagit i tävlingen NASA Space Apps, där han kommit på första och andra plats. 

– Hela resan blir ett äventyr. Jag kommer att få sitta i allt från en centrifug som stridspiloterna gör till att göra exakt samma tester som kosmonauterna gör.

Skulle du våga åka till rymden på riktigt?

– Absolut. Tyvärr kostar en biljett till rymden 52 miljoner dollar, och det är inte så lätt att spara ihop.

Simon Hällström var på väg att bli flygmekaniker. Han påbörjade en gymnasieyrkesskola för flygmekaniker och tog flyglektioner vid sidan av studierna, men blev utbränd och fick hoppa av.

– Sedan kom jag tillbaka några år senare med en aspergerdiagnos. Att jag nu får den här chansen visar att man aldrig ska sluta tro på sina drömmar, säger han.

Tror du att det finns annat liv än på jorden där ute i rymden?

– Det finns ju väldigt många så kallade exoplaneter i andra solsystem än vårt eget där man har sett skuggan av en sol. Vi kan ju inte vara ensamma tänker jag ibland, men jag försöker att inte grubbla för mycket.