Att få tag på en båtplats i Stockholm är inte det lättaste. Staden har nio allmänna bryggor som det går att ställa sig i kö till – i Bromma, Södermalm, Kungsholmen, Ropsten och Hammarby sjöstad.

Totalt är det 466 platser som stockholmarna ska samsas om.

Att få plats vid Kungsbrostrand eller Bergsundsstrand tar runt fem år, i Bromma upp till åtta år, och i Sjöstan och i Ropsten över tio år.

I mars förra året köade cirka 2265 personer till stadens båtplatser. Nu är man uppe i 2895 köande. Om det beror på pandemin eller inte är svårt att säga, menar staden.

– Så fort vintern släpper sitt grepp brukar det blir rätt bra tryck på allt kring båtfrågor och båtplatser, så även i år, skriver Petra Sundström, handläggare vid idrottsförvaltningen, i ett mejl.

Hon skriver även att nytt för i år är däremot att flera tackar nej när de blir erbjudna plats, med hänvisning till att de inte har råd på grund av pandemin.

https://www.mitti.se/nyheter/nytt-kosystem-for-stans-batplatser/reptfp!xtclNLwRyZOnml@A6dJx5Q/

Nytt system på gång

I dag har varje brygga en egen kö, men förra året gick staden ut med att man ville införa en gemensam båtkö. Det ska fungera mer som en bostadsförmedling, där poäng samlas för varje dag utan kajplats, och med möjligheten att byta till en annan kö.

Förberedelserna för det är i full gång, men när allt kan stå klart är lite tidigt att svara på.

– I nuläget går det inte säga när arbetet kommer att vara klart, arbetet behöver startas upp först för att få en klarhet i det, skriver Petra Sundström.

Vid Pålsundet ligger Heleneborgs båtklubb, som för två år sedan fyllde 100 år. Pandemin har gjort att fler än vanligt söker båtplats här.

– Vi känner av en ökning. Framför allt är det fler som nu tar kontakt och visar intresse än det har varit de senaste 15 åren, säger hamnkaptenen Pelle Ennerling.

Några som nyss har lyckats komma in i klubben är Jessica Bergendahl och Jonas Lindqvist. Efter tre, fyra år i kön har de nu en egen plats för sin kabinkryssare, träbåten Mariana.

– Det känns helt fantastiskt. Jag är mest överraskad av det sociala livet, att vi har lärt känna så många här, säger Jonas Lindqvist.

– Det är en anrik klubb med mycket historia. Jag gick ofta förbi här som barn, och såg klubben som en lugn oas, säger Jessica Bergendahl.

Frihet på vattnet

Att ha en båt under en pandemi är inte helt fel, menar de.

–Det är en sådan frihet, som gjort för situationen. Och att uppleva Stockholm från vattnet är något helt annat, säger Jonas Lindqvist.

– Vi har kök här, kan sova i båten, och färdas isolerat, säger Jessica Bergendahl.

Till familjen hör också William, 1 år, och Oliver, 9.

– De älskar att vara här, och ser båten som en lekstuga, säger Jessica.

Hundratals båtplatser

På Södermalm finns många småbåtshamnar och varv. Kötiden varierar mycket beroende på hur stor båten är, i regel är det lättare att få plats med en liten båt. Båttypen gör också skillnad, då vissa klubbar föredrar träbåtar.

Pandemin har gjort att många har upptäckt en kärlek till båtlivet. Men riktigt hur mycket det påverkat Söders kötider är inte helt klart.

– Det är lite för tidigt att säga, men det finns ett stort intresse och båtlivet blommar, säger Mikael Jeppson, ordförande i Ligna båtklubb vid Årstaviken, med 60 i kö till ett 80-tal platser.

– Generellt har vi inte längre kötid än två år. Intresset har ökat lite, men inte märkbart, säger Göta segelsällskaps hamnchef Fredrik Sahlberg.

Ungefär likadant låter det från Södermalms båtklubb, vid Bergsundsstrand. Där tar det ungefär sex år att få plats.

– Det är många som frågar om kajplats, men när vi säger hur lång kön är säger de: ”tack för kaffet” och går sin väg. Vi har väldigt liten omsättning, när folk väl kommit in stannar de gärna kvar, säger klubbens ordförande Klaus Feldmann.