För några år sedan var planen att bygga cirka 600 lägenheter, 35 radhus och en förskola i utkanten av Enskedefältet, vid rackethallen. Dessutom var tanken att bygga 90 lägenheter i ett nytt bostadshus vid Enskede värdshus, dit även restaurangen skulle flytta.

Nu har planerna ändrats. I stället är tanken att bygga cirka 150-200 lägenheter vid rackethallen, samt att rackethallen expanderar.

Det planerade huset som värdshuset kan flytta in är nu, enligt planen, fyra våningar i stället för fem och innehåller cirka 70 lägenheter i stället för 90.

Risk för översvämning

Att bostadsbygget vid rackethallen minskat kraftigt beror enligt kommunen främst på markförhållandena.

Marken, som består av gammal sjöbotten, innehåller mycket lera och det skulle finnas risk för översvämningar om man byggde på en del av marken där det först var tänkt att bli bostäder.

Men trots att byggplanerna minskat finns en stor oro bland invånarna. Rolf Åsenius och Jüri Lepisk representerar Enskedefältets Trädgårdsstadsförening.

De bekymrar sig bland annat för sättningar på Enskedefältets villor, alltså att husen kan ta skada när bostäderna byggs.

–  Vi är oroliga för att det kan bli sprickor i våra hus. Det är inte lämpligt med stora byggnader i området, säger Rolf Åsenius.

Samråd i vår

Christopher Pleym är projektledare på exploateringskontoret.

– Utgångspunkten är att husen inte ska få skador, annars kan vi inte gå vidare med projektet. Man kommer behöva ta stor hänsyn till markförhållandena, säger han.

Den ena byggplanen, med nya lägenheter vid rackethallen och en expansion av rackethallen, godkändes i ett allra första steg i exploateringsnämnden förra veckan.

Den andra byggplanen, att bygga 70 lägenheter vid värdshuset, kommer komma upp på samråd under våren, då olika parter kan tycka till om förslaget.

Staden ska förtätas

Rolf Åsenius och Jüri Lepisk tycker att det vore bättre med ett lägre hus än det som nu planeras vid värdshuset.

– Området har ett kulturhistoriskt värde, där det passar bättre med lägre hus, säger Jüri Lepisk.

Christopher Pleym säger att det kulturhistoriska värdet vägs in i planeringen.

– Stadsbyggnadskontoret gör den bedömningen. Det är en vågskål. Staden har ett övergripande mål med förtätning, då det råder stor bostadsbrist, säger han.

Läs också: "Rackethall gläds åt byggplanerna"