270 klagomål på gröna linjens byggkaos

I dag återvänder många till jobbet och trängseln är tillbaka i kollektivtrafiken. Men de som reser med gröna linjen söder om stan får räkna med längre restid mellan Skarpnäck/Farsta strand och Gullmarsplan även denna vecka. – Vi vill tacka resenärerna för deras tålamod, säger Christian Hoffmann på SL.

  • Publicerad 16:45, 17 aug 2018

Under den här veckan utförs de sista delarna av underhållsarbetet på tunnelbanans gröna linje söderut som startade i juni.

Hur har det fungerat på gröna linjen mot Skarpnäck och Farsta strand under sommaren?

– Det var lite stökigt i början av avstängningen. Vid bytet vid Gullmarsplan blev det köbildning. Men efter tre-fyra dagar började resenärens förstå hur de skulle göra och hittade andra resvägar så att det började flyta på bättre, säger Christian Hoffman, pressekreterare på SL.

Har det gått bättre eller sämre än befarat?

– Det har gått ungefär som vi har tänkt.

Idag började många jobba igen. Hur har läget varit?

– Det har gått bra idag, vi har en känsla av att resenärerna vet hur de ska resa nu och att de som kan ta alternativa resvägar har gjort det.

Har ni fått många klagomål?

– Vi har fått cirka 270 klagomål just på det här arbetet, från 11 juni fram till nu. Men arbetet påverkade ju väldigt många resenärer så vår uppfattning är att det är förhållandevis få synpunkter.

Vad har de främst klagat på?

– Arbetet är ju inte helt klart än, så vi har inte sammanställt det än, men många har synpunkter på att det har tagit längre tid. Vi upplever att resenärerna har haft bra tålamod och att de har haft ett bra bemötande mot vår personal på plats.

Tågen beräknas gå som vanligt igen från och med nästa måndag.

Fakta

Så här reser du:

Så här påverkas du som reser med linje 17 mot Skarpnäck:

Tågen går var tjugonde minut och endast till Skärmarbrink. Som resenär behöver du byta tåg vid både Skärmarbrink och Gullmarsplan. Om du ska resa in mot city behöver du även byta plattform i samband med tågbytena. I södergående riktning går du endast över plattformen när du byter tåg vid Skärmarbrink och Gullmarsplan.

Extrainsatta direktbussar kör mellan Skarpnäck/Kärrtorp och Gullmarsplan under rusningstrafiken. Mot Gullmarsplan kl. 07.00-09.00 och från Gullmarsplan kl. 16.00–18.00.

Så här påverkas du som reser med linje 18 mot Farsta:

Tågen kör var åttonde till var tionde minut och endast till Gullmarsplan. Du behöver byta plattform vid Gullmarsplan om du ska resa in mot city. I södergående riktning kan du gå över plattformen vid Gullmarsplan.

Så här påverkas du som reser med linje 19 mot Hagsätra:

Tågen kör som vanligt. För att minska trängseln då alla ska åka samma linje från Gullmarsplan kommer extra tåg utgå därifrån samt från Högdalen. Hagsätralinjen får därför något tätare trafik.

Det här görs:

Plattformarna vid Gullmarsplans och Skärmarbrinks tunnelbana renoveras för ökad säkerhet och förbättrad tillgänglighet för resenärerna.

Avståndet mellan vagn och plattform minskas, trasiga plattor byts ut, betongskador ovanpå plattformselementen åtgärdas och plattformskanterna kompletteras med taktila ledstråk och markeringar som underlättar för synnedsatta.

Källa: SL
Visa merVisa mindre