Flyktingboendet Dragudden, nära Hemmesta, har blivit hårt kritiserat. Foto: Ida Leveby Andersson

270 000 i månaden för kritiserat asylboende

Vattnet går inte att dricka och boendet har kallats ”ovärdigt människor”. Trots det så betalar Värmdö kommun en kvarts miljon kronor för det sjaskiga flyktingboendet Dragudden – varje månad. – Fy fan. Det här är vansinne, säger kommunalrådet Fredrik Sneibjerg (L).

  • Publicerad 12:48, 30 apr 2018

Trots den undermåliga standarden på flyktingboendet Dragudden kan Lokaltidningen Mitt i avslöja att Värmdö kommuns månadshyra för boendet ligger på över en kvarts miljon kronor.

Men när Lokaltidningen Mitt i söker Värmdö kommuns högsta ansvariga politiker, Deshira Flankör (M), för kommentar så går varken hon eller Moderaternas pressansvarige att nå på flera dagar.

För Allianskollegan Fredrik Sneibjerg (L), kommunalråd och 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen, är informationen om hyreskostnaden för boendet helt ny.

– Fy fan, säger han.

Är det din spontana reaktion?

– Ja, vad ska jag säga, jag har ingen annan reaktion, säger han.

Bolaget Individia omskrivet

Flyktingboendet Dragudden i Hemmesta ligger naturskönt intill Torsbyfjärden. Men standarden på boendet är usel och ”inte värdigt människor”, något som ideellt arbetande på boendet tidigare har sagt.

Mattorna i duschutrymmen på Dragudden är trasiga och fuktiga.

Månadshyran för en familj är 8 000 kronor. Pengarna, som delvis kommer från statens etableringsstöd, går sedan till Värmdö kommun. 

De betalar i sin tur hyra till Individia group, ett bolag med affärsidé att äga och hyra ut flyktingboenden och HVB-hem till kommuner.

Bolaget, med VD i Göteborg, har flera gånger varit omskrivet i media, bland annat för att ha öppnat boende på förorenad mark för ensamkommande barn.

Allianskollegan: ”Vansinne”

Att boendet kostar dyra skattepengar har orsakat kritik bland Värmdöborna. Fredrik Sneibjerg (L) säger att man nu diskuterar att låta flyktingarna flytta till ett annat boende medan man från kommunens sida kräver av hyresvärden att Dragudden renoveras. 

Fredrik Sneibjerg (L).

– Jag har tagit del av bilderna och för mig blir det så fel. Det är ju inte normal standard att bo på det här sättet. Om vi gör ett avtal och skriver på det och sedan så följer den andra parten inte sin del, då är det ju inte värt pappret som det är skrivet på. Det här är vansinnigt, säger han. 

Men hur kan boendets standard – och dess kostnad – ha gått er politiker förbi?

– Någon har ju uppenbarligen gått igenom det här och inte sett det som du såg, säger Fredrik Sneibjerg.

Hur följer ni upp era avtal med bolag som detta?

– Det kan jag inte svara på.

Det här bolaget är ju omskrivet sedan tidigare – hur kunde ni ingå avtal med dem?

– Vi försöker ju säkra så mycket som vi kan. Jag hade utgått från att man hade gjort det här med, kollat upp, men det verkar man uppenbarligen inte ha gjort, säger Fredrik Sneibjerg.

Mitt har sökt VD:n för Individia group.