Foto: Foto: Mostphotos

27 stockholmare döda i covid senaste dygnet

27 patienter i region Stockholm har rapporterats avlidna av covid-19 sedan i går – en kraftig ökning. Senaste veckan har också antalet smittade på äldreboenden ökat med 178 procent.

  • Publicerad 14:53, 12 nov 2020

Sedan några veckor har smittspridningen ökat kraftigt i Stockholms län. Nu syns ökningen även i antal inlagda på sjukhus och antal avlidna.

– Det smärtar mig att 27 patienter med covid-19 har rapporterats avlidna sedan igår. Mina tankar går idag främst till varje patients närstående och vänner. Men som läkare vet jag också vilken smärta och känsla av maktlöshet som varje enskilt dödsfall innebär för en redan hårt prövad vårdpersonal. Det enda som kan trycka ner den här utvecklingen är att alla stockholmare följer rekommendationerna, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson.

Det senaste rapporten om avlidna kom i tisdags. Då hade elva personer avlidit under de föregående tre dygnen. Totalt har 2494 personer med bekräftad covid-19 avlidit i Stockholm. Det är elva fler än vid den senaste rapporten. Omkring 40 procent av dessa fanns på äldreboenden.

På väg ner i covidgruvan igen: Allvarligt läge

Senaste veckan ökade antalet smittade på boenden i Stockholm med 178 procent, enligt Smittskydd Stockholms statistik. Från 26 bekräftat covidsjuka äldre till 128.

V 44 avled 16 personer, v 45 också 16, och nu 27 på ett dygn. Hur förklaras det?

– Vi har en ökad smittspridning i samhället sedan i början av oktober, och då kommer vi i den här fasen med ökat antal inlagda på sjukhus, och fler i intensivvård. Och en del klarar det inte. Det här är en obarmhärtig och svår sjukdom, säger Björn Eriksson.

– Det här är ett sorgligt bevis på att vi har en hög smittspridning, säger han.

Kan du säga något om de avlidna, fanns de på säbo, eller på sjukhus?

– Nej, de uppgifterna har jag ännu inte, de redovisas senare, säger han.

Smittan har ju tagit sig in på säbo i rask takt, den 9 november fans smittade på 48 boenden mot 28 veckan dessförinnan.

Är det därför dödstalen stiger nu?

– Vi vet ju ännu inte om de som nu avlidit funnits på säbo. Men det är precis där vi inte vill ha smittan. Det är ett misslyckande.

Har ni gjort tillräckligt för att hålla smittan utanför äldreboendena?

– Alla inblandade gör vad de kan, med smittspårning och isolering. Men vi har en bred samhällsspridning och då är det tyvärr lättare att smitta kan komma in.

Smittade på äldreboenden i Stockholm

Loading...

Loading...

Berkäftade fall av covid-19 per vecka t.o.m. 8 november 2020, provtagna på ett särskilt boende för äldre. Källa: Region Stockholm