Omvärldsläget har gjort att allt fler söker information om var närmsta skyddsrum finns. Det är något som Sigtunabon Tomas Engwall, verksamhetsledare på BLP entreprenad tydligt har märkt av

Firman underhåller och besiktigar och skyddsrum på uppdrag åt olika fastighetsägare.

– Det är ett stort tryck på frågor. Nu precis svarade jag någon som hade renoverat i sin bostadsrättsförening om de även kunde bygga ett nytt skyddsrum. Men det är frågor om vi kan kontrollera skyddsrummen som inte blivit kontrollerade på kanske 20 år som är allra vanligast, säger Tomas Engwall till Mitt i Sigtuna.

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, finns det 265 skyddsrum med platser för 36 356 personer i Sigtuna på den karta som finns på myndighetens hemsida.

Där syns också att det inte finns ett enda skyddsrum i Rosersberg. Det är något som flera Roserbergsbor ställer sig frågande till.

– Många skriver i Facegrupperna här i området och är oroliga. Jag tycker att det är konstigt att det inte ens finns något nere på räddningsskolan. Men nu är inte jag en så orolig typ av mig egentligen, säger Ingegerd Jansson som bor i Roserberg.

Shaun O´Neill bor också i Rosersberg och är nybliven pappa, det gör att han numer är lite mer eftertänksam.

– Men jag är uppväxt i Sydafrika och krig har alltid funnits i närheten, säger han.

Det ser heller inte ut att bli några skyddsrum i området.

– Det pågår en statlig utredning, med tanke på världsläget, att bygga ut skyddsrumsbeståndet. Men innan dess måste de brister vi har i skyddsrumssystemet åtgärdas. Och det är otroliga pengar om man ska fixa alltihop, säger Tomas Engwall.

Men hur är skicket på skyddsrummen idag?

Av de dryga 64 000 skyddsrum som finns i Sverige har MSB haft som ambition från att kontrollera tio procent varje år, alltså 6 400 stycken.

– Men under 90-talet gjordes kanske 1 000 skyddsrumskontroller per år. Det innebär att vi har skyddsrum som inte blivit kontrollerade på 20 år, säger han.

Det senast besiktigade skyddsrummet i Sigtuna finns vid grundsärskolan i Märsta.