En skyskrapa tog hem priset som Årets Stockholmsbyggnad 2022. 716 av de 4 684 stockholmare som röstade valde Kajplats 6 vid Liljeholmskajen.

Det 26 våningar höga bostadshuset är det senaste av fyra nybyggda hus som ligger på rad längs kajen. Den har slanka proportioner, keramikfasader med relief och en glasvolym på toppen, där en restaurang ska flytta in.

Både byggherren JM och den segrande arkitektfirman är förstås glada.

– Det är så roligt att stockholmarna har valt Kajplats 6 och det är underbart att byggnaden uppskattas av många. Vi ville skapa en attraktiv byggnad som berikar staden och blir en publik målpunkt, säger Alessandro Ripellino på Ripellino arkitekter, i ett pressmeddelande.

Tillgänglig för alla

Det var 13:e året i rad som Stockholms stad arrangerade tävlingen. Som vanligt valdes tio finalister ut av en jury, innan allmänheten fick rösta. Då betonade juryn att landskapet vid Årstaviken ger utrymme för att bygga på höjden och att glasvolymen på toppen av Kajplats 6 skiljer ut den från andra, liknande byggnader.

Man lade också vikt vid att utsikten därifrån blir tillgänglig för allmänheten, genom den krog som ska öppna.

En betydligt mer jordnära byggnad, den nya yogapaviljongen i Vasaparken, tog andraplatsen med 18 röster färre än ettan.

Fick bronsplakett

På tisdagen delade juryns ordförande, stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M), ut en bronsplakett till segraren.

– Liljeholmskajen har fått en helt ny karaktär och ett nytt liv tack vare raden av höga hus. Kajplats 6 är det senaste tillskottet som verkligen markerar området med sin glasvolym på taket. En värdig vinnare som både gett nya bostäder och plats för nya verksamheter, kommenterar han.

Det är inte första gången priset går till en byggnad vid Liljeholmskajen. 2015 kammade bostadshuset Kajen 4 hem priset. Även då var JM byggherre, medan Wingårdh arkitekter stod för arkitekturen.