Vinnare. Kajplats 6 är ritad av Ripellino arkitekter. Foto: Michael Perlmutter

26-våningshus utsett till Årets Stockholmsbyggnad

Nu har stockholmarna sagt sitt. Kajplats 6 är Årets Stockholmsbyggnad. Det 26 våningar höga huset, med en glasvolym på toppen, slog en yogapaviljong med knapp marginal.

  • Publicerad 15:55, 7 jun 2022

En skyskrapa tog hem priset som Årets Stockholmsbyggnad 2022. 716 av de 4 684 stockholmare som röstade valde Kajplats 6 vid Liljeholmskajen.

Det 26 våningar höga bostadshuset är det senaste av fyra nybyggda hus som ligger på rad längs kajen. Den har slanka proportioner, keramikfasader med relief och en glasvolym på toppen, där en restaurang ska flytta in.

Både byggherren JM och den segrande arkitektfirman är förstås glada.

– Det är så roligt att stockholmarna har valt Kajplats 6 och det är underbart att byggnaden uppskattas av många. Vi ville skapa en attraktiv byggnad som berikar staden och blir en publik målpunkt, säger Alessandro Ripellino på Ripellino arkitekter, i ett pressmeddelande.

Fin utsikt. Under året ska en krog öppnas i glasvolymen på toppen. Därifrån ser man ut över Stockholm. Foto: Michael Perlmutter

Tillgänglig för alla

Det var 13:e året i rad som Stockholms stad arrangerade tävlingen. Som vanligt valdes tio finalister ut av en jury, innan allmänheten fick rösta. Då betonade juryn att landskapet vid Årstaviken ger utrymme för att bygga på höjden och att glasvolymen på toppen av Kajplats 6 skiljer ut den från andra, liknande byggnader.

Man lade också vikt vid att utsikten därifrån blir tillgänglig för allmänheten, genom den krog som ska öppna.

En betydligt mer jordnära byggnad, den nya yogapaviljongen i Vasaparken, tog andraplatsen med 18 röster färre än ettan.

Fick bronsplakett

På tisdagen delade juryns ordförande, stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M), ut en bronsplakett till segraren.

– Liljeholmskajen har fått en helt ny karaktär och ett nytt liv tack vare raden av höga hus. Kajplats 6 är det senaste tillskottet som verkligen markerar området med sin glasvolym på taket. En värdig vinnare som både gett nya bostäder och plats för nya verksamheter, kommenterar han.

Det är inte första gången priset går till en byggnad vid Liljeholmskajen. 2015 kammade bostadshuset Kajen 4 hem priset. Även då var JM byggherre, medan Wingårdh arkitekter stod för arkitekturen.

Så här röstade stockholmarna

De tio finalisterna fick totalt 4 684 röster. Så här fördelades de:

Kajplats 6 vid Liljeholmskajen: 716 röster.

Yogapaviljongen i Vasaparken: 698 röster.

Kärrtorps centrum: 554 röster.

Parkhuset på Södermalm: 457 röster.

Oxford/Kvartetten: 447 röster.

Liljevalchs+: 420 röster.

Pumpstationen Hammarbybacken: 419 röster.

Förskolan Kastanjen på Södermalm: 394 röster.

Tillbyggnad Bromma kyrka: 316 röster.

Åkeshovs Arboretum: 263 röster.

Visa merVisa mindre