Fokus. Fredrik Ehrström och Stefan Andén står vid Ringvägen, redo att vinka in bilister som inte håller hastighetsbegränsningen. Foto: Pekka Pääkkö

26 bilister stoppade på en timme

En timme på Ringvägen. 26 bilister stoppade för att ha kört för fort i närheten av skolor och förskolor. Ett väntat och nedslående resultat, enligt polisen, som under nationella trafikveckan intensifierat sitt arbete med hastighetskontroller.

  • Publicerad 15:59, 20 aug 2021

Det tar inte mer än några sekunder från det att polisen har startat sin hastighetskontroll på Ringvägen innan den första bilen vinkas in.

– I går stannade vi 41 bilar på några få timmar. Tre omhändertagna körkort, säger polisen Fredrik Ehrström, som står vid vägkanten med en hastighetsmätare i handen.

I måndags startade en nationell trafikvecka, med fokus på att hålla bilisters hastighet nere. Södermalmspolisen har därför arbetat med trygghetsskapande åtgärder i trafiken varje dag. Att det sker nu beror på skolstarten, då många som är ovana i trafik rör sig i staden.

Den här förmiddagen står polisen vid en 30-sträcka på Ringvägen, i höjd med Zinkensdamms IP, med flera förskolor och skolor i närheten.

– Det vi lägger mest fokus på är de som kör sex till nio km/h för snabbt. Får vi stopp på dem ger det bäst effekt på samtliga bilförare, och medelhastigheten sänks, säger Fredrik.

Vid kontrollerna är det inte ovanligt att andra lagbrott uppdagas.

– Det rör sig oftast om vapen eller narkotika, eller så är personen som stoppas efterlyst, drogpåverkad eller saknar körkort. Det är därför vi reagerar starkt på när andra bilister blinkar med ljusen och varnar andra om att vi står här.

Hur var det här då? Göran Martinsson talar med en bilist som körde fortare än 30 km/h. Foto: Pekka Pääkkö

Under veckan utför polisen även mindre, riktade insatser mot elsparkcyklar. "Det vi främst tittar på är paråkning, att de under 15 har hjälm, och var och hur elsparkcyklarna framförs", säger Fredrik Ehrström. Foto: Pekka Pääkkö

Tre vanliga kommentarer

Mitt i talar med fem förare som har stoppats. De flesta säger att de är på väg till Södersjukhuset och inte har tid med det här. En tycker ändå att det är bra att kontrollerna utförs. Ingen vill vara med med namn eller bild i tidningen.

Det finns tre kommentarer som är vanligast att höra från stoppade bilister, enligt Fredrik Ehrström.

– De undrar om vi inte har något bättre för oss, eller säger att de aldrig brukar köra för fort...

Han avbryter sig plötsligt och tar några snabba steg ut i vägbanan för att vinka in en bil som kört i 41 km/h.

Vilken är den tredje kommentaren?

– Det har jag glömt. Jag kom av mig.

Fundering. En vanlig fråga är om vi får gömma oss vid hastighetskontroller. Det får vi, säger Fredrik Ehrström, yttre befäl vid Södermalmpolisen. Foto: Pekka Pääkkö

Appar som varnar

Efter någon halvtimme börjar det köras långsammare på vägen. Det kan bero på att någon har rapporterat in kontrollen till någon av de appar som finns som varnar bilister för kontroller, menar Fredrik Ehrström.

Plötsligt kommer han på den tredje vanligaste kommentaren: "Jag körde inte för fort".

Är så någonsin fallet?

– Aldrig.

På ungefär en timme fastnar 26 bilister i kontrollen, nästan en varannan minut. Ett körkort dras in. Enligt Fredrik Ehrström är det ett vanligt, och nedslående, resultat.

– Nu kan vi heller inte vinka in bilar i den omfattning vi skulle vilja. Det är fler än vi hinner hantera. Det är tråkigt och farligt att så många nonchalerar hastighetsbegränsningen.

Då förlorar du körkortet

På vägar där 30 km/h gäller återkallas körkortet om du har kört mer än 20 km/h över den tillåtna hastigheten.

Vid upprepade fortkörningsbrott kan körkortet återkallas även vid lägre hastighetsöverträdelser.

Böter på vägar med begränsning på 30 km/h.

1–10 km/h 2 000 kr

11–15 km/h 2 400 kr

16–20 km/h 2 800 kr

21–25 km/h 3 200 kr

26–30 km/h 3 600 kr

31– km/h 4 000 kr

Visa merVisa mindre