Rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning för två försök till mord. Det blev domen i Attunda tingsrätt mot den 26-årige man som i somras knivhögg två grannar på Karl Martins väg i Vaxholm.

Enligt det rättspsykiatriska utlåtandet lider han av en allvarlig psykisk störning, och gjorde det även när han begick brotten.

26-åringen har erkänt att han angrep de två männen, en man i 30-årsåldern och en i 50-årsåldern. Han har berättat att han mått psykiskt dåligt under flera år och haft sömnsvårigheter.

På kvällen 15 augusti, innan attackerna, hade han tagit läkemedel mot ångest och sömnbesvär och även druckit handsprit och han har berättat att han "hamnade i ett suddigt drömliknande tillstånd". Han kände sig likgiltig inför allting, tog en kniv och gick ut, men hade inte planerat vad han skulle göra.

När han fick syn på grannen i 30-årsåldern som var på väg hem högg han denne två gånger med kniven.

Han knivhögg den andre mannen som gick ut för att vägleda en ambulanshelikopter som kallats till platsen.

26-åringen ville dömas för grov misshandel, inte försök till mord, eftersom han inte haft för avsikt att döda grannarna.

Tingsrätten tyckte annorlunda och menade att han måste ha insett att det fanns risk att männen skulle dö när han högg dem med en stor kniv.

Enligt rätten var det bara tillfälliga omständigheter som gjorde att de överlevde.

Hade 26-åringen dömts till fängelse hade straffvärdet för de två mordförsöken varit tolv års fängelse skriver tingsrätten.

26-åringen dömdes även att betala skadestånd till de två offren.