255 nya lägenheter på P-hus i Skarpnäck

Skarpnäck växer på höjden och får en ny siluett. Flera parkeringshus byggs på med bostadshus på tre till fyra våningar. Totalt blir det 255 nya lägenheter. På onsdag, 17 maj, hålls ett samrådsmöte i Skarpnäcks kulturhus, för den som vill veta mer eller tycka till.

  • Publicerad 13:55, 15 maj 2017

De röda tegelbyggnaderna i Skarpnäck kommer att byta karaktär. Flera av husen ska få en tillbyggnad i plåt eller trä och också i en ny färg.

Även sammansättning av boende i området kommer att ändras. I husen finns idag många större lägenheter där det bor familjer, i de nya husen som planeras är det framför allt tänkt att ungdomar ska bo i små lägenheter på upp till 35 kvadratmeter.

– Det finns mest tvåor, treor och fyror i Skarpnäck så det är bra att få in lite smålägenheter så att det blir blandat. Det kan också ge mer liv till gatan och kvarteret, säger Hedda Nilsson Orviste, stadsplanerare stadsbyggnadskontoret.

Tanken är också att de nya husen ska ha takterrasser där man kan umgås, publika lokaler i bottenvåningen och solceller på taket.

– Det ska också bli mer plats för service som matbutiker. Det byggs ju i flera områden i närheten, dels 600 lägenheter i Skärgårdsskogen precis bredvid, dels längs Gamla Tyresövägen. Så det gäller att få in lokaler så att man har någonstans att handla och gå till tandläkaren och sådant, säger Hedda Nilsson Orviste.

Husen ska byggas på taken till tre parkeringshus på Horisontvägen/Pilotgatan, Horisontvägen/Segelflygsgatan och Pilotgatan/Luftskeppsvägen. Samtliga hus ligger i hörn av kvarteret.

Hur påverkas lägenheterna av att de ligger på parkeringshus? Blir det buller eller avgaser?

– Inte buller. Men vi måste kolla om det blir avgaser. Vi har haft det uppe som en fråga så miljöförvaltningen får undersöka det. Men är det så så går det att lösa, så det är inget problem.

Området går idag i rött tegel, påbyggnaderna är tänkta att vara i både ett annat material och en annan färg. Varför ska de se annorlunda ut?

– Antikvarien har gjort bedömningen att man ska kunna avläsa vad som är gammalt och vad som är nytt. Att man valt plåt eller trä beror på att det redan finns det i området i form av tak och komplementbyggnader, säger Hedda Nilsson Orviste.

Förutom husen på taken ska man också bygga fristående hisstorn, medan själva trapphusen är tänkta att ligga inne i husen.

På onsdag 17 maj klockan 17-19 hålls ett samrådsmöte om byggplanerna i Skarpnäcks kulturhus. Planen visas också i Skarpnäcks kulturhus samt Tekniska nämndhuset på Fleminggatan till och med 7 juni.