Tullgårdskolan byggdes 1994 och är en relativt ung byggnad. Trots det finns stora problem med dålig inomhusluft. Foto: Ulrika Lind

255 av Tullgårdsskolans elever evakueras till Henriksdal

Ventilationen är underkänd på skolan – och måste fixas. Det innebär en stor påverkan på undervisningen. De minsta barnen tvångsförflyttas under ett år till Henriksdal.

  • Publicerad 15:39, 5 dec 2019

Tullgårdsskolan som ligger i norra Hammarbyhamnen har dålig inomhusluft, ventilation är underkänd och måste bytas ut, efter inspektioner av miljöförvaltningen.

Ventilationen ska byggas om i hela huset och arbetet ska göras i två etapper, med start hösten 2020. Renoveringen beräknas ta ungefär ett år.

Mellanstadiet stannar kvar

För elever och personal blir det ett trasslig år.

Årskurs 4-6, med 180 eleverna, ska stanna kvar i skolbyggnaden under renoveringen.

När det ena sidan av huset är klart ska mellanstadiet flytta till den andra sidan.

Yngre barn flyttas till Henriksdal

Resten, 255 elever från förskoleklass till årskurs tre, ska evakueras till en före detta förskolepaviljong på Henriksdals allé 21, som ska byggas om för att passa äldre barn.

Paviljongen har klassrum, grupprum, kapprum, toaletter, administrativa lokaler, tillagningskök och matsal. Det finns även en liten skolgård och Anders Franzéns lekpark ligger i närheten.

Trassligt under byggtiden

För barnen som stannar kvar i Tullgårdsskolan kommer det bli struligt med mat och idrott när skolan byggs om.

Under hösten 2020 ska en tillfällig lösning ordnas för idrottslektionerna, eventuellt i en närliggande skola.

Under våren 2021 måste eleverna antingen äta mat i klassrummen, när matsalen renoveras, och ha slöjd i en annan skola.

Kanske matsal i grannskola

Eventuellt kan staden ordna matservering i grannskolan, I SSR (International school of the Stockholm region). Men det är ännu inte klart.

Utbildningsnämnden ska klubba planerna på sitt möte den 12 december. Priset för renovering och evakuering är budgeterat på runt 15 miljoner kronor.

Skolan ska bli tre gånger större

Tidigare i höstas bestämdes att Tullgårdsskolan ska byggas ut och bli upp till tre gånger större, med planerad byggstart 2021.

Men de byggplanerna har inget att göra med den dåliga ventilationen i den gamla skolbyggnaden. Läs mer nya, större Tullgårdskolan här:

Klubbat: Tullgårdsskolans byggs ut, blir tre gånger större