25000 bin fångades in i Bodal

Vad skulle du ha gjort om du helt plötsligt befann dig i ett moln av 25 000 bin? Det hände nyligen på Bodalsvägen. Flera biodlare fick rycka ut för att jaga reda på de små djuren.

  • Publicerad 11:55, 20 jun 2017

Per Lundblad är en av Lidingös cirka 20 biodlare. Han såg ropet på hjälp på Facebook och agerade direkt.

– Jag såg att det var en bisvärm på Bodalsvägen, så jag kastade in en flyttkartong i bilen och åkte dit.

Han tog också på sig sin biodlardräkt för att undvika stick. Han fick hjälp av två andra biodlare som också åkt dit.

Viktigt att få med drottningen

– Jag försökte skaka ner bina i kartongen, men de svärmade vidare.

Till slut lyckades de få ner bisvärmen i en låda.

– Huvudsaken är att man får ner drottningen, då brukar de andra följa efter.

Men varför var bisvärmen där?

– Det här är helt naturligt för bina, de delar på sig för att föröka sig. Drottningen känner att det börjar bli trångt i bikupan. Hon ser till att kupan börjar odla en ny drottning, sedan tar hon med sig halva kupan för att hitta ett nytt hem. Det kan handla om 20 000–25 000 bin. De bin jag inte fick med mig återvänder till sin kupa.

Kan bygga bo i skorstenar om de inte fångas in

Varför var ni tvungna att fånga in dem?

– Bina söker en hålighet någonstans där de kan skapa sitt bo. Det är inte så vanligt med ihåliga träd i dag, det enda vi har är bikupor eller skorstenar. Du vill inte ha dem i en skorsten, därför är det viktigt att vi plockar upp dem.

I Facebookgruppen Lidingös anslagstavla var det många som uppmärksammade bisvärmen.

– Det är lite skrämmande att få 20 000 bin omkring dig, det blir som ett mörkt moln. Men bina är ganska snälla när de svärmar faktiskt. De har ätit upp sig och är mätta, lite dästa och lugna. Deras fokus är att ta hand om drottningen.

Viktigt att köpa lokal honung

Var bina kom ifrån vet inte Per Lundblad, men han säger att det finns flera biodlare i Mosstorp. Och trots att det kan vara läskigt att möta ett moln av bin är det viktigt att de finns.

– Allting i din trädgård är beroende av bina. Bidödligheten är ganska stor, det finns flera odlare på Lidingö som förlorat halva beståndet. Det är brist på bin i hela världen. Det är viktigt att vi konsumenter köper så lokal honung som möjligt, då stödjer vi vår egen trädgård. Det är också viktigt att man inte använder gifter i trädgården. Gift mot myror slår även mot bin, vill man ha frukt ska man undvika gifter.