Helena Olsson som bor i Stuvsta tycker att snöröjningen är under all kritik. Foto: Läsarbild Privat

250 klagomål på snökaoset

Mossvägen är vägen ”som gud glömde”. Kvarnbergsvägen är ”helt bedrövligt” plogad. Nu kommer hård kritik mot snöröjningen – som kommunen har fått in minst 250 klagomål på. – Det måste finnas en bättre beredskap, säger Helena Olsson.

  • Publicerad 17:29, 5 feb 2019

Helgens snöfall har orsakat stora problem runt om i hela Huddinge.

Kommunen säger att de skickade ut snöröjarna att ploga alla bil-, gång- och cykelvägar minst två gånger under helgen, först en gång på fredagskvällen och sedan en gång på söndagen.

Prioriterade gator ska ha plogats mer än så.

250 klagomål

Men många invånare säger att snöröjningen uteblivit helt, eller skett efter de 14 timmar som snöröjarna har på sig att bli klara med alla gator från att de startat.

Under helgen och fram till måndagseftermiddagen fick kommunen in cirka 250 klagomål på snöröjningen.

Helena Olsson.

Min sambo fick hjälpa två bilar som fastnat

Helena Olsson

En av kritikerna är Helena Olsson i Stuvsta. Enligt henne blev Älgvägen och kringliggande gator igenproppade av snö under helgens snöfall. Först under natten mot måndagen plogades Älgvägen.

Älgvägen, Stuvsta. Foto: Stefan Källstigen.

– Det är verkligen dåligt röjt i vårt område. Tjock snö och vallar på vägarna, man ser verkligen att det är bilar, inte en plogbil som har gjort spår. Vi har förståelse för att det inte plogas direkt i villakvarter men nu tog det 48 timmar under helgen innan det blev plogat. Det måste finnas en bättre beredskap än så. Min sambo fick hjälpa två bilar som fastnat, en av dem var från hemtjänsten, säger Helena Olsson.

Insnöade pensionärer

Pensionären Leif Odefjärd bor i radhus i Sörskogen. Han och frun kommer inte ut med bilen för att de inte kan ploga bort snövallen själv, som plogbilarna skapat när de plogat ena delen av vägen.

Snövallar i Sörskogen.

– Snöröjningen är bristfällig. Kommunen vägrar skicka en traktor och ploga den halva gatan som är oplogad. Det bor många gamla i området och detta är inte lätt att åtgärda själv. Dessutom är det ett radhusområde och ingenstans att göra av snön. En person på kommunen sade att snön försvinner när det töar, säger Leif Odefjärd.

Fakta

Invånare: Bästa snöröjningen på 40 år.

Huddingeborna kommenterar snöröjningen på Facebook:

Kvarnbergsvägen är helt bedrövlig, bland annat hela trottoaren har man använt till enbart snövallar. Finns ingenstans för gående att gå. Varför har man totalt misslyckats i år när det har fungerat mycket bättre tidigare år och då har det ju alltid kommit mycket snö åtminstone en gång?”

”Tänkte ge en eloge till den som röjt i Segersminne. Vårt område får sällan mycket kärlek, men det var väldigt bra i morse. Hatten av!”

”Jag hjälpte en dam i permobil utanför äldreboendet i skogås idag. Satt helt fast!”

Kom hit till Gladö och slira runt i snömodden.”

”Här i Milsten på Storbergsvägen har det aldrig varit bättre. Måndag morgon perfekt plogat och sandat även på trottoarerna. Dessutom gångvägarna häromkring. Så bra har det inte varit på de 40 år vi bott här. Tidigare har vi klagat till kommunen men i år blir det beröm.”

Mossvägen är vägen som Gud glömde. Stor genomströmning av cyklister, barnvagnar och gående från Vistaberg. Stora vallar istället för trottoar och radhusägarna har inte plats att lägga all snö. Är inte prioriterat enl. kommunen. Det är däremot Vistaberg som plogas ofta och har nu barmark på vissa gångbanor. ”

Visa merVisa mindre