25 procent fler springer Skärholmsloppet i år

I år är Skärholmsloppet gratis. Det har gett resultat. 25 procent fler vuxna har anmält sig till det fem kilometer långa huvudloppet. –Jätteroligt, säger John Laselle vid Löparakademin.

  • Publicerad 13:05, 8 maj 2018

Den 19 maj är det dags för årets stora löparfest i Skärholmen. Och för första gången är Skärholmsloppet gratis för vuxna – ett sätt att få fler att ta på sig löparskorna.

Satsningen har gett resultat. Hittills har cirka 750 vuxna  anmält sig till det fem kilometer långa huvudloppet. Det är 25 procent fler än förra året. 150 vuxna har också anmält sig till tvåkilometersloppet.

– Det visar det vi redan visste – att det finns en ekonomisk tröskel för att börja motionera. Det är jättekul att så många fler har anmält sig, säger John Laselle, verksamhetsledare vid Löparakademin, som arrangerar Skärholmsloppet sedan 2012.

Ökande hälsoklyfta

Totalt brukar 2 300– 2 500 personer springa loppet, det flesta barn under 14 år. För barnen har loppet alltid varit gratis, om de bor  stadsdelen. Därför syns ingen ökning i den gruppen.

– Det är ungefär lika många barn som har anmält sig i år som förra året, berättar John Laselle.

Den slopade anmälningsavgiften gäller både Skärholmsloppet och Kistaloppet (den 22 september). Bakgrunden är återkommande rapporter om ökande hälsoklyftor. Människor som bor i socioekonomiskt utsatta områden motionerar mindre och har generellt sämre hälsa än de som bor i mer välbärgade områden.

#RUN4ZERO kallas Löparakademin sin kampanj, där också gratis löpträning och gratis träningsråd inför loppen ingår, liksom kampanjer för att motverka den ojämlika folkhälsan.

Söndag sista anmälningdag

Söndag den 13 maj är sista anmälningsdag till Skärholmsloppet. Man kan också efteranmäla sig på tävlingsdagen, i mån av plats.

– Det brukar inte vara fullt, men i år kan det bli det, eftersom intresset ökat så mycket, säger John Laselle.