I dag väcks åtal mot en 25-årig Huddingebo i fallet om mordet på Shayan Gaff. Foto: Privat/Mostphotos

25-åring åtalas för mordet på Shayan Gaff

I dag väcks åtal mot den 25-åriga man som har suttit häktad misstänkt för mordet på lärarstudenten Shayan Gaff i oktober förra året.

  • Publicerad 09:24, 28 maj 2019

I dag väcks åtal mot en 25-årig Huddingebo i fallet om mordet på Shayan Gaff. Fallet har fått mycket uppmärksamhet eftersom polisen tidigt gick ut och sa att de trodde att skytten hade skjutit fel person. När åklagaren Anna Stråth nu väcker åtal håller hon fast vid den bilden.

– Det finns ingenting i utredningen som tyder på att det fanns en hotbild mot vare sig den mördade mannen eller hans kusin. Mordet är högst sannolikt en felskjutning, det vill säga mordoffret var troligtvis inte det tilltänkta offret, säger kammaråklagare Anna Stråth i ett pressmeddelande.

Av åtalet framgår det att den person som var den egentliga måltavlan var en man i 20-årsåldern som dödades i en skjutning i Hallonbergen tre veckor senare. I samma skjutning sköts en jämnårig man till döds. De två männen ska ha tillhört en kriminell gruppering från Stockholms södra förorter.

En del av bevisningen är ett meddelande som skickades till Shayan Gaffs kusin i samband med morden i Hallonbergen som sade att det var den 20-åriga mannen som var det tilltänkta offret.

Tilltänkta offret mördades tre veckor senare

Shayan Gaff var på väg ut från en restaurang i Segeltorps centrum tillsammans med sin 20-åriga kusin Dia Gaff när skytten närmade sig bakifrån. Enligt åklagaren sköts han "bakifrån, på nära håll, med automatvapen".

Mordvapnet hittades i scooter

Efter att skotten avlossats och Shayan Gaff sjunkit ner på marken flyr gärningsmannen från platsen på en scooter. Endast 20 minuter efter mordet hittades scootern i en källargång i ett lägenhetshus i Vårby gård. I scootern anträffades mordvapnet.

Teknisk bevisning knyter den misstänkta 25-åringen till scootern och mordvapnet.

25-åringen åtalas både för mord och för försök till mord, eller alternativt framkallande av fara för annan, avseende kusinen Dia Gaff. Han åtalas utöver det även för grovt vapenbrott. Det brottet skedde inte i samband med mordet.

"Har inget med det att göra"

Den huvudmisstänkta 25-åringen har hela tiden hävdat att han är oskyldig. Och det ändras inte av att åtal nu väcks mot honom.

– Hans inställning är fortfarande att han förnekar och att han inte har något med den här gärningen att göra över huvud taget, säger hans försvarsadvokat Amir Amdouni till HuddingeDirekt.

Hur förklarar han att teknisk bevisning knyter honom till scootern och mordvapnet?

– Jag kan inte förekomma honom i den delen. Jag får hänvisa till förhöret i huvudförhandlingen. Men han har lämnat sina förklaringar som han menar är rimliga.

Under förundersökningens gång har flera personer varit misstänkta för brott. Två av dem, som båda var 15 år när brottet begicks, häktades i december för medhjälp till mord. De släpptes senare i brist på bevisning, men misstankarna avskrevs inte.

Det är ännu oklart ifall åtal kommer väckas mot fler än den huvudmisstänkta 25-åringen.

Dia Gaff: "Jag är lättad"

Dia Gaff gick precis intill sin kusin när han sköts till döds med 12 skott bakifrån. Hon är lättad över att åklagaren har tillräckligt med bevisning för att nu väcka åtal.

– Jag hoppas rättvisan är på vår sida. Jag är tacksam över att utredningen har gått framåt och att fallet uppmärksammats. Inget kommer att få Shayan tillbaka. Men jag vill att att den åtalade ska veta vilken sorg och smärta han orsakat oss, säger Dia Gaff till HuddingeDirekt.

Inte förgäves. Kusinerna Sana, Dia och Lana har efter mordet jobbat för att få stopp på det dödliga våldet. Foto: Claudio Britos

Detta har hänt:

21 oktober: Shayan Gaff är på väg ut från en restaurang i Segeltorp centrum tillsammans med sin kusin. Efter en kort promenad skjuts han med flera skott bakifrån och gärningsmannen flyr på en moped.

23 oktober: Polisen går ut med uppgiften att Shayan Gaff troligtvis inte var den personen som gärningsmannen hade avsett att skjuta.

1 november: Shayan Gaff begravs på Strandkyrkogården i Tyresö.

14 december: En 25-årig man från Huddinge häktas på sannolika skäl misstänkt för mordet. Veckan efter häktas en 15-åring och en 16-åring från samma område i Huddinge misstänkta för medhjälp till mord.

Slutet av december: 16-åringen släpps ur häkte.

2 februari: 15-åringen släpps ur häkte.

28 maj: Åtal väcks mot den huvudmisstänkta 25-åringen. Han misstänks för mord och för försök till mord, alternativt framkallande av fara för annan, gällande kusinen som var nära Shayan Gaff när han sköts.

Visa merVisa mindre

Vänner och familj sörjer på Shayan Gaffs begravning den 1 november. Foto: Claudio Britos