25 år sedan Estoniakatastrofen – 202 länsbor omkom på ödesnatten

I år är det 25 år sedan passagerarfärjan M/S Estonia förliste. 852 människor miste livet, 200 av dem var från Stockholms län. Henrik Ahlqvist var en av ett 50-tal hamnanställda som tog hand om oroliga anhöriga i Stockholms hamn. – Det var som någon uttryckte det: En efterkrigszon, minns han stämningen natten som Estonia gick under.

  • Publicerad 17:03, 25 sep 2019

Den 28 september är det 25 år sedan passagerarfärjan M/S Estonia förliste på resan över Östersjön mellan Tallin och Stockholm.

852 människor miste livet. Varav drygt 200 från Stockholms län.

På 25-årsdagen av förlisningen, hålls en minnesceremoni på Djurgården i Stockholm där det finns ett monument över händelsen. På plats finns bland andra Kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

Minnesmärke i Järfälla

På begravningsplatsen Görvälns griftegård i Järfälla utanför Stockholm finns ett annat sorts spår, ett minnesmärke över hur Estonia-katastrofen drabbade en av länets kommuner. 16 av passagerarna på Estonia var hemmahörande i Järfälla. Två av dem räddades, 14 omkom.

Kyrkoherden i församlingen, Krister Kappel, minns vad han tänkte när han fick höra om M/S Estonias förlisning:

– Det var ofattbart, det som inte kunde hända hände.

Krister Kappel, kyrkoherde i Järfälla. Foto: Järfälla församling.

För Järfälla församling innebar Estonia-katastrofen en ny erfarenhet.

– Mycket av församlingens beredskapsarbete bygger på kunskapen efter Estonia, om vikten med det sociala stödet till drabbade och anhöriga, att man bygger nätverk kring dom, säger Krister Kappel.

Minnesmärke över Estonia-katastrofen i Järfälla. Foto: Järfälla församling.

Tolv Täbybor omkom

Täby-prästen Kjell Casserfelt deltog i arbetet med att ta emot anhöriga till omkomna hemmahörande i Täby kommun. Tolv personer ombord på Estonia var från Täby, samtliga tolv omkom.

– Vi bjöd in till möte med anhöriga i Näsby park kyrka. Vi samlades för samtal och fika, minns Kjell Casserfelt.

Präglade katastrofen lokalsamhället?

– Det som hänt omnämndes vid gudstjänster, förböner och samtal, säger Casserfelt.


202 länsbor omkom – 22 räddades

Antal omkomna och räddade i varje kommun och stadsdel.

Källa: DN.


Minns natten i hamnen

Henrik Ahlqvist, anställd vid Estline på den tiden och i dag chef vid Copenhagen Malmö port, var en av ett 50-tal anställda i hamnen, från verkställande direktör till vaktmästare, som var med och tog emot oroliga anhöriga till passagerarna.

Henrik Ahlqvist jobbade i Stockholms hamn natten då Estonia gick under. Foto: Privat.

Henrik Ahlqvist minns fortfarande den där natten:

– Jag sov och blev väckt av vår trafikchef att det hade hänt en olycka. Vi var några som åkte in till terminalen tidigt på natten, det var väldigt mörkt. Då var det väldigt lugnt i hamnen, det var bara vi där, det var svårt att tro att något hade hänt.

Timmarna senare fylldes hamnen med hundratals anhöriga och en mängd journalister.

– De anhöriga sökte svar hos oss, vi släppte in dem i terminalen och höll journalisterna utanför. Vi hämtade filtar och tröstade och försökte förklara att vi inte alls vet hur det gått för deras anhöriga, att vi får återkomma.

Hur var stämningen?

– Det var som någon uttryckte det: En efterkrigszon, chock, ovisshet och frågor.

Hur var det jobba den där natten och morgonen?

– Man går in i det, nu jobbar vi tills det är klart. Jag jobbade minst en vecka i sträck.

Kändes det som att ni hjälpte?

– Man kände frustration, man försökte hjälpa och trösta. Men det kändes som att det inte riktigt gick att nå fram.

I dagarna har katastrofen fått ny aktualitet. En domstol i Estland har beslutat att pröva om den estniska regeringen har gjort fel som inte svarat på de anhörigas krav om att utreda förlisningen ytterligare. Dessutom har det rapporterats om att ett tyskt dykarfartyg stört gravfriden och planerat dykningar i området där Estonia ligger, något som Aftonbladet var först med att berätta.

På lördag 28 september klockan 18 hålls en minnesgudstjänst i Ersta kyrka på Södermalm i Stockholm, till minne av Estonias förlisning. Minnesgudstjänsten är öppen för allmänheten.

Monumentet med namnen på 815 av de omkomna. Anhöriga till de övriga 37 omkomna valde att inte rista in deras namn. Foto: Mostphotos.