Många barn i Haninge lever i skuldsatta hem. Foto: Anna Z Ek

2 400 Haningebarn lever i skuldsatta hem

12,1 procent av alla barn i Haninge lever i ekonomisk utsatthet – vilket högre än snittet i länet.

  • Publicerad 10:35, 12 jul 2018

Nya siffror från Kronofogden visar att det är relativt vanligt att barnfamiljer lever i ekonomisk utsatthet. I Haninge bor 2 479 barn, eller 12,1 procent, i hushåll där minst en förälder har en skuld hos Kronofogden.

Snittet i länet ligger på 7,9 procent. Situationen är värst i Botkyrka (14 procent) och bäst i Danderyd (2,1 procent).

Samarbetar med Bris

Utsattheten för dessa barn blir extra tydlig den här perioden på året. Kompisarna åker semester medan de själva går kvar hemma. Då är det lätt att känna sig ensam – att man är den enda som inte gör något kul på sommarlovet.

Kronofogden och Bris (Barnens rätt i samhället) samarbetar sedan ett och ett halvt år tillbaka för att stötta ekonomiskt utsatta barn.

– Bris kan inte hjälpa till med pengar, men vi kan ge barnen stöd i hur de kan hantera känsliga situationer. Till exempel när de inte kan följa med på utflykter eller andra aktiviteter för att familjen inte har råd. Vi kan exempelvis föreslå saker som inte kostar pengar och berätta att kompisarna ofta är mer förstående än de tror, säger Catarina Nylund, kurator på Bris.

Prata med barnen

Kronofogden vill uppmuntra föräldrar att våga prata med sina barn om ekonomi, så att barnen inte tror att det är deras ansvar om familjen har svårt att få pengarna att räcka till.

– Lika viktigt som att uppfostra barnen om andra saker, lika viktigt är det att prata om pengar och varför det ser ut på ett visst sätt i familjen, säger Anna-Karin Lindahl, som arbetar arbetar med att förebygga skuldsättning hos Kronofogden.