Malin Riikonen bor i närheten. Foto: Veronica Johansson

24 bilar har brunnit i Östberga på mindre än en vecka

Natten mot måndag brann 16 bilar i Östberga. Det är andra gången på kort tid som bilar brinner i området. Förmiddagen efter har många Östbergabor samlats längs med väglängan för att se förödelsen. – Det är förjävligt.

  • Publicerad 13:53, 23 mar 2020

På mindre än en vecka har totalt 24 bilar brunnit i Östberga. Natten till tisdag förra veckan brann 8 bilar, och natten till måndag brann 16, dubbelt så många. Polisen rubricerar båda händelserna som grov skadegörelse.

Malin Riikonen bor i närheten och hon berättar att hennes dotter på nio år vaknade av att det small natten mot måndag. Smällarna tror hon kom från däck som exploderade i lågorna.

– Hon hörde ljudet och undrade vad som hände. Det lät som pistolskott.

Nervös varje gång jag vaknar

Malin Riikonen

 

Nästa morgon tog de vägen förbi de utbrända bilarna påväg till skolan.

– Jag är nervös varje gång jag vaknar över att min bil kan ha brunnit. Jag förstår inte hur man kan göra såhär.

Assistanskåren är på plats på måndagen för att bärga bilarna.

Malin Riikonen har bott i Östberga i två år. Innan hon flyttade dit hade hon hört talas om de bilbränder som härjade i området åren 2014-2015, och det gjorde att hon hade en ganska negativ bild av området. Något som förändrades när hon flyttade dit.

– Jag förstod snabbt att det inte bara var här som sådant hände, och jag gillar verkligen Östberga. Men man undrar hur mycket man kan förstöra innan det är nog. Det är förjävligt.

Parkeringen har eldhärjats två gånger

En annan som är på plats längs med längan med de brända bilarna på måndagsförmiddagen är Janine Djerv som är på promenad med dottern Eleni, 16 månader. Janine Djerv har bott i området sedan 2016, och bilbränder är inget som hon höjer på ögonbrynen över speciellt mycket längre.

Janine Djerv.

– Två gånger har bilarna på min parkering brunnit sedan jag flyttade hit, och nu det här, säger hon.

– Det är så fruktansvärt onödigt. Man blir inte förvånad längre.