Det var den 18 januari 2020 som en 25-årig man sköts ihjäl i en bil på bensinmacken Cirkle K i Kungens kurva. En då 27-årig man som också satt i bilen, klarade sig oskadd. Han pekas ut som gängledare och den huvudsakliga måltavlan. Hans flickvän, som precis skulle kliva in i bilen skottskadades, bland annat i huvudet, men överlevde.

17 patronhylsor hittades på platsen.

Skotten avlossades från en annan bild. Föraren av den bilen, en 24-årig man, åtalas i dag för mord och försök till mord. Två andra män i 20-årsåldern åtalas för medhjälp till försök till mord.

Alla tre som nu åtalas är häktade. Utredningen har inte kunnat fastställa vem eller vilka som skjutit men det är klarlagt att två vapen har använts.

Uppgörelse mellan kriminella gäng

– Skottlossningen är sannolikt en del av en uppgörelse mellan två kriminella grupperingar som har en konflikt som pågått i flera år. En av grupperingarna har sitt ursprung i Vårby gård, säger kammaråklagare Johanna Rejdemo Storbjörk, som lett förundersökningen, i ett pressmeddelande.

https://www.mitti.se/nyheter/gangkonflikt-i-varby-gard-bakom-mordet-i-kungens-kurva/lmtau!7786475/

Omfattande analyser har gjorts av chattmaterial från den krypterade kommunikationslösningen Encrochat som i huvudsak använts av kriminella.

Enligt åklagare har chattkommunikationen dock inte varit avgörande i utredningen.

– Det har varit ett enträget arbete under ett års tid med bland annat telefontömningar, inhämtande av hemliga tvångsmedel, övervakningsfilmer som har analyserats och många förhör som har hållits med vittnen, säger hon.

De åtalade nekar till anklagelserna.

Rättegången ska preliminärt börja den 23 februari i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt.