Vid denna busshållsplats, Rymdgatan, sköts 25-åringen ihjäl. Foto: Jens Kassnert

23-åring döms till livstid för mord

I oktober mördades en 25-årig man mitt på dagen vid en busshållsplats i Valsta. Nu har en 23-årig man dömts till livstids fängelse för mordet.

  • Publicerad 16:30, 21 jun 2021

Mitt på dagen den andra oktober sköts en 25-årig man ihjäl med flera skott när han skulle gå på en buss i Valsta. Flera personer blev vittnen till det råa mordet. Mördaren flydde från mordplatsen på en el-sparkcykel.

Nu har en 23-årig Märstabo dömts till livstids fängelse för mordet.

– Det är en dubbel sorg att samhället ska behöva tilldela en ung person ett livstidsstraff och att en ung man förlorat livet. Samtidigt ser vi att det ligger en framgångsrik utredning bakom domen som jag är stolt över. En av framgångsfaktorerna i utredningen har varit den ambitionshöjning vi haft gällande de forensiska delarna i våra utredningar där dna-bevisningen var avgörande, säger Christoffer Bohman, chef i Sollentuna lokalpolisområde till polisens hemsida.

Flera bevis

Tingsrätten anser att det finns flera bevis som kan knyta 23-åringen till mordet. Hans dna har hittats på tomhylsorna och Märstabons mobiltelefon har kopplat upp sig vid mordplatsen vid tiden för mordet. Dessutom hittade polisen den jacka som mördaren hade på sig i hans bostad.

Utredning var lång och intensiv med mängder av förhör, både med vittnen och misstänkta.

23-åringen var misstänkt och häktad först en gång innan nyår men släpptes sedan. Misstankarna stod dock kvar och senare under utredningen häktades han igen och har sedan dess suttit kvar fram till rättegången.

Rättegång i busshållsplatsmordet inleds i dag

Inget tydligt motiv

Något direkt motiv kunde tingsrätten inte slå fast. Inför rättegången menade åklagaren att mycket tyder på att både mordoffret och den åtalade verkar i en miljö där detta mord är någon form av uppgörelse. Men det har han inte lyckats få fram.

– Men det behöver jag inte bevisa heller, jag behöver bevisa att det är han som har skjutit, sa kammaråklagare Rickard Wahlquist till Mitt i tidigare.

Förutom mord dömdes 23-åringen för vapenbrott och narkotikabrott. Han ska också betala drygt 250 000 i skadestånd till 25-åringens anhöriga.

Det är oklart om 23-åringen tänker överklaga domen eller inte.

Mitt i har för försökt att nå både 23-åringens advokat och åklagaren i ärendet på telefon utan lycka.

Nekar till brott

Den 23-årige Märstabon har åtalades på sannolika skäl misstänkt för mord.

Han nekar till brott. I flera av förhören svarar han "inga kommentarer" på polisens frågor.

Det finns en övervakningsfilm från bussen under mordtillfället.

Bland bevisen finns 23-åringens dna på tomhylsor. Blod och krutrester på en jacka hittad hos 23-åringen. 23-åringens mobiltelefon var uppkopplad vid mordplatsen under tiden för mordet.

Döms till livstids fängelse i Attunda tingsrätt.

Ska betala drygt 250 000 i skadestånd till 25-åringens anhöriga.

Visa merVisa mindre

Gravfynden de första kristna i Sverige

Nyheter Kommer att ställas ut på Sigtuna museum Flera gravar hittades i centrala Sigtuna. Det rör sig om den första generationen kristna i Sverige och ett så unikt fynd har aldrig tidigare hittats i kommunen.måndag 2/8 11:41

Våg av telefonbedrägerier i Märsta

Nyheter 21 fall av bedrägeri anmäldes i juni Som mest har ett brottsoffer förlorat upp emot 200 000 kronor när en våg av så kallade vishing-brott svept över Märsta. Enligt polisen är det främst äldre som utsätts för bedrägerierna.fredag 23/7 14:53

396 nya bostäder planeras i Sigtuna stadsängar

Nyheter Byggherre får grönt ljus Flera nya byggen är på gång i Sigtuna stadsängar. Nästan 400 nya hem håller på att färdigställas i området det kommande året.måndag 19/7 14:57

Kommunen öppnar del av Midgårdsbadet

Nyheter Men utomhusbadet är fortsatt stängt hela sommaren Sedan den 15 juli är det fritt fram att plaska i inomhusdelen av Midgårdsbadet. Men på grund av smittrisken är utomhusdelen fortsatt stängd. "Jag tror att folk kommer respektera råden", säger kultur-...fredag 16/7 12:05

Bilolycka på E4 vid Arlanda – flera skadade

Nyheter "En person var fastklämd" meddelar polisen Fem personer har fått föras till sjukhus efter en bilolycka på E4 vid Arlanda.onsdag 14/7 17:12

De vandrar för välgörenhet – från Umeå till Stockholm

Nyheter Ska samla in pengar till utsatta kvinnor Elina och Ebba samlar in över 200 000 kronor för att hjälpa kvinnor i behov av humanitär hjälp i Sydsudan. Vi tar ett snack med dem när de passerar Bollstanäs.onsdag 14/7 16:13