Mitt på dagen den andra oktober sköts en 25-årig man ihjäl med flera skott när han skulle gå på en buss i Valsta. Flera personer blev vittnen till det råa mordet. Mördaren flydde från mordplatsen på en el-sparkcykel.

Nu har en 23-årig Märstabo dömts till livstids fängelse för mordet.

– Det är en dubbel sorg att samhället ska behöva tilldela en ung person ett livstidsstraff och att en ung man förlorat livet. Samtidigt ser vi att det ligger en framgångsrik utredning bakom domen som jag är stolt över. En av framgångsfaktorerna i utredningen har varit den ambitionshöjning vi haft gällande de forensiska delarna i våra utredningar där dna-bevisningen var avgörande, säger Christoffer Bohman, chef i Sollentuna lokalpolisområde till polisens hemsida.

Flera bevis

Tingsrätten anser att det finns flera bevis som kan knyta 23-åringen till mordet. Hans dna har hittats på tomhylsorna och Märstabons mobiltelefon har kopplat upp sig vid mordplatsen vid tiden för mordet. Dessutom hittade polisen den jacka som mördaren hade på sig i hans bostad.

Utredning var lång och intensiv med mängder av förhör, både med vittnen och misstänkta.

23-åringen var misstänkt och häktad först en gång innan nyår men släpptes sedan. Misstankarna stod dock kvar och senare under utredningen häktades han igen och har sedan dess suttit kvar fram till rättegången.

https://www.mitti.se/nyheter/rattegang-i-busshallsplatsmordet-inleds-i-dag/repufa!sErGaCVvQCeJ11usFg3Uqw/

Inget tydligt motiv

Något direkt motiv kunde tingsrätten inte slå fast. Inför rättegången menade åklagaren att mycket tyder på att både mordoffret och den åtalade verkar i en miljö där detta mord är någon form av uppgörelse. Men det har han inte lyckats få fram.

– Men det behöver jag inte bevisa heller, jag behöver bevisa att det är han som har skjutit, sa kammaråklagare Rickard Wahlquist till Mitt i tidigare.

Förutom mord dömdes 23-åringen för vapenbrott och narkotikabrott. Han ska också betala drygt 250 000 i skadestånd till 25-åringens anhöriga.

Det är oklart om 23-åringen tänker överklaga domen eller inte.

Mitt i har för försökt att nå både 23-åringens advokat och åklagaren i ärendet på telefon utan lycka.