Som en lång färgglad orm ringlar halsduken i korgen. Fotograf Sacharias Källdén syns knappt bakom högen av garn i olika färger, när han bär ner den till torget.

Grazyn Kulpa, Rita Möllerberg och Aljona Sandgren från kulturföreningen Lyktan börjar trassla ut halsduken.

– Vecklar vi ut den helt räcker den runt centrum, säger Grazyn Kulpa, som är ordförande i kuturföreningen Lyktan.

225 meter. Så lång var vänskapssjalen när den mättes under Huddinge konst den 25 september. Det är längre än fyra 50-metersbassänger, två fotbollsplaner eller Stockholms längsta pendeltåg (som är 214 meter långt).

– Vi har aldrig bestämt hur lång den ska bli, säger Grazyn.

Symbol för samhörighet

Över 300 personer har varit med och stickat på sjalen sedan 2008.

– Vi ville bevisa att vi samarbetar med andra föreningar i området. I Skogås finns över 100 nationaliteter och många har varit med och stickat. Den är en symbol för samhörighet, säger Grazyn.

Halsduken har varit på turné i Skogås. Den har besökt Östra gymnasiet, PRO, Internationella föreningen för invandrarkvinnor och olika evenemang.

Andra har stickat på den på galleri Lyktan i Skogås centrum, bland annat på deras stickkafé. En del har stickat ett varv, andra ett längre stycke.

– Barn på Barnklubben har också varit med. De tycker att det är kul, säger Aljona Sandgren.

Eleverna på Östra gymnasiet stickade in namnet på sin skola. Annars innehåller den inga tryck, utan bara en massa olika färger. Garnet har skänkts till Lyktan av olika människor.

Letar efter en plats

Den har varit ett pågående levande projekt. Men nu vill Grazyn och de andra på Lyktan att sjalen ska hitta en plats i Skogås.

– Om det finns konstnärer som har idéer på vad man kan göra med den får de gärna höra av sig.

Vad tänker ni att man skulle kunna göra med den?

– Jag tänker att det kanske skulle kunna vara något med skulpturer. Att man virade den om dem, något med människor, säger Rita.

– Jag var i Paris nyligen och då var Triumfbågen täckt med textil. Kanske skulle halsduken kunna täcka någon vägg, säger Aljona.

Tills halsduken har hittat en plats fortsätter den att växa.

– Vi fortätter att sticka och virka på den tills vi vet vad vi ska göra med den, säger Grazyn.