GEMENSKAP. "Vänskapssjalen är en symbol för samhörighet. Över 300 personer har varit med och stickat på den", säger Grazyn Kulpa, som håller i den tillsammans med Rita Möllerberg och Aljona Sandgren. Foto: Sacharias Källdén

225 meter – så lång är Huddinges längsta halsduk

Sedan 2008 har över 300 personer i Skogås stickat på vänskapssjalen, en symbol för samhörighet. Nu är frågan vad som ska hända med den 225 meter långa halsduken. "Vi vill ha idéer på vad vi ska göra med den", säger Grazyn Kulpa, ordförande för Lyktan.

  • Publicerad 15:25, 21 okt 2021

Vi fortätter att sticka och virka på den tills vi vet vad vi ska göra med den.

Som en lång färgglad orm ringlar halsduken i korgen. Fotograf Sacharias Källdén syns knappt bakom högen av garn i olika färger, när han bär ner den till torget.

Grazyn Kulpa, Rita Möllerberg och Aljona Sandgren från kulturföreningen Lyktan börjar trassla ut halsduken.

– Vecklar vi ut den helt räcker den runt centrum, säger Grazyn Kulpa, som är ordförande i kuturföreningen Lyktan.

225 meter. Så lång var vänskapssjalen när den mättes under Huddinge konst den 25 september. Det är längre än fyra 50-metersbassänger, två fotbollsplaner eller Stockholms längsta pendeltåg (som är 214 meter långt).

– Vi har aldrig bestämt hur lång den ska bli, säger Grazyn.

TRASSEL. Här försöker kvinnorna nysta ut den 225 meter låna halsduken på torget i Skogås. Foto: Sacharias Källdén

Symbol för samhörighet

Över 300 personer har varit med och stickat på sjalen sedan 2008.

– Vi ville bevisa att vi samarbetar med andra föreningar i området. I Skogås finns över 100 nationaliteter och många har varit med och stickat. Den är en symbol för samhörighet, säger Grazyn.

Halsduken har varit på turné i Skogås. Den har besökt Östra gymnasiet, PRO, Internationella föreningen för invandrarkvinnor och olika evenemang.

Andra har stickat på den på galleri Lyktan i Skogås centrum, bland annat på deras stickkafé. En del har stickat ett varv, andra ett längre stycke.

– Barn på Barnklubben har också varit med. De tycker att det är kul, säger Aljona Sandgren.

Eleverna på Östra gymnasiet stickade in namnet på sin skola. Annars innehåller den inga tryck, utan bara en massa olika färger. Garnet har skänkts till Lyktan av olika människor.

HÅLLER TRÅDEN. Projektet med halsduken började 2008. "Vi fortsätter sticka tills vi vet vad vi ska göra med den", säger Grazyn Kulpa. Foto: Sacharias Källdén

Letar efter en plats

Den har varit ett pågående levande projekt. Men nu vill Grazyn och de andra på Lyktan att sjalen ska hitta en plats i Skogås.

– Om det finns konstnärer som har idéer på vad man kan göra med den får de gärna höra av sig.

Vad tänker ni att man skulle kunna göra med den?

– Jag tänker att det kanske skulle kunna vara något med skulpturer. Att man virade den om dem, något med människor, säger Rita.

– Jag var i Paris nyligen och då var Triumfbågen täckt med textil. Kanske skulle halsduken kunna täcka någon vägg, säger Aljona.

Tills halsduken har hittat en plats fortsätter den att växa.

– Vi fortätter att sticka och virka på den tills vi vet vad vi ska göra med den, säger Grazyn.

PÅ VÄG. Rita Möllerberg, Aljona Sandgren och Grazyn Kulpa vill hitta en plats för vänskapssjalen. Foto: Sacharias Källdén

Långt ifrån längst

Skogåshalsduken må vara lång, men den är långt ifrån något rekord.

Att sticka långa halsdukar är populärt. Inför att Umeå skulle vara kulturhuvudstad stickade ett lokalt stickkafé en halsduk som var närmare två mil lång.

Studieförbundet Vuxenskolan i Lysekil vill slå rekordet och startade förra året ett projekt att göra Sveriges längsta halsduk. Halsduken ska sedan delas upp och skänkas till välgörenhet.

Det är dock en bit kvar till världsrekord. 2014 var världens längsta stickade halsduk en halsduk som tillverkats i Wales, och var drygt 5,4 mil lång. Om det stickats någon längre efter det vågar vi inte svara på.

Visa merVisa mindre

Hantverkskafé och fotoklubb

Kulturföreningen Lyktan är en ideell förening som arbetar för ett levande kulturliv i förorten.

Mötesplatsen är galleri Lyktan som finns en trappa upp i Skogås centrum. Här ordnas utställningar, poesiaftnar och föredrag.

Lyktan har också fotoklubb, hantverkskafé och barnklubb.

Visa merVisa mindre