Om några år kan en stor omvandling av norra Solberga starta. Sju nya bostadshus planeras, med totalt 220 bostäder.

Hälften är tänkta som bostadsrätter: fyra punkthus längs norra Folkparksvägens östra sida och två punkthus vid Safirgränd. De planeras bli cirka sex våningar höga.

På Folkparksvägens västra sida, vid korsningen mot Kontrollvägen, planeras däremot hyreslägenheter – 110 stycken. De är tänkta för personer som står utanför bostadsmarknaden (SHIS-lägenheter) och ska bli fem till sju våningar.

Höghus ändrar vyn

Men mest spektakulär är kanske planen på ett 22-våningshus längs Kontrollvägen, nära Västberga. Den kommer att ändra vyn väsentligt och ska flankeras av en lägre byggnad på fyra–sex våningar. Hotell och kontor planeras här, och lokaler för publika verksamheter och centrumändamål.

Den som har synpunkter på planerna kan framföra dem nu. Fram till den 17 januari pågår samråd, då man kan lämna sina synpunkter till stadsbyggnadskontoret.

Syftet med planerna är förstås att skapa fler bostäder. Dessutom vill staden länka samman Solberga och Älvsjö med Telefonplan och Västberga industriområde. Med nya arbetsplatser hoppas man också öka antalet människor som rör sig i området dagtid. Man vill både skapa "nya målpunkter" i Solberga och öka möjligheten för Kristalltorget att leva upp.

Naturmark ryker

Men andra värden får stryka på foten, när skog och annan grönska försvinner. Det gäller inte minst hällmarksbarrskogen öster om Folkparksvägen, där flera skyddsvärda arter och strukturer som är viktiga för biologisk mångfald finns. Djur och växter ingår dessutom i samma nätverk som Solbergaskogen.

Eftersom husen planeras i ytterkanten av naturmarken menar stadsbyggnadskontoret dock att spridningssambanden inte störs och att "den ekologiska funktionen för talldominerad skogsmark och ädellövskog bibehålls". Man betonar också vikten av att de som bor i området ska kunna fortsätta att vara i skogen.

En skyfallspark ingår också i planerna, i korsningen Folkparksvägen-Kontrollvägen. Där ska stora mängder vatten ska kunna omhändertas. Parken ska ramas in med en befintlig lönnallé.