Efter den förra ombildningsvågen 2007-2014 sålde de före detta hyresgästerna vidare sina lägenheter med miljonvinster. Staden fick hård kritik för att ha sålt allmännyttans bostäder alldeles för billigt.

Den här gången blir hyresrätterna 22 procent billigare än bostadsrätterna i Hässelby gård. Det framgår när Mitt i jämför kvadratmeterpriset för de två aktuella fastigheterna med bostadssajten Boolis slutpriser i området. Men det är ändå för dyrt, tycker flera hyresgäster som Mitt i har pratat med.

– Det är mycket faktiskt, säger Sarmad Amour, som bor på Friherregatan i fastigheten Tapetrabatten.

Han hade hoppats att lägenheten på 61 kvadratmeter skulle kosta under 1,2 miljoner kronor. Men med ett pris på 27 200 kronor per kvadratmeter kan Sarmad Amour behöva punga ut 1 659 000 kronor.

Priset för högt

En granne som vill vara anonym tycker också att priset är för högt.

– Det finns mycket renoveringar som måste göras. Blir det så dyrt vill jag byta till en annan hyresrätt – jag vill inte ha mina grannar som hyresvärd, säger hon.

Alexander Grivans, ordförande för bostadsrättsföreningen, är inte överraskad över priset.

– Det var relativt väntat och nu måste vi göra en analys av budet, säger han.

Den andra fastigheten, Säteritaket 2 på Loviselundsvägen, får betala 30 400 kronor per kvadratmeter.

– Det är ett bra pris. Vi har ett ganska nytt hus som byggdes 2005, så det kanske är därför priset ligger lite högre, säger Merone Haile, ordförande i bostadsrättsföreningen.

Då är det billigt

Mäklaren Robert Blomsters på Mäklarhuset Hässelby-Vällingby menar att det är svårt att analysera priserna. Läge, skick, våningsplan, storlek och om det finns hiss spelar stor roll, förklarar han.

– Är det ett modernt hus med stora balkonger och hiss, då kan det här priset vara ganska billigt. Men det är inte några låga priser, det är det inte, säger Robert Blomster.

En anledning till att priserna blir lägre än på bostadsmarknaden är att det bara finns en möjlig köpare – hyresgästernas förening. Därmed drivs inte priset upp av budgivning.

Hans Lind, professor i fastighetsekonomi, ser ett annat skäl.

– Det blir ingen ombildning om hyresgästerna ska betala samma pris som på den externa marknaden. De går inte in i det här om de inte kan tjäna något på det, säger han.

Lägre pris på andra håll

I Grimsta är stadens bud ännu närmare slutpriserna på bostadsrätter i området. Samtidigt får Sätrabor köpa sina lägenheter till hälften av det priset.

– Man undrar ju vad syftet är med ombildningarna om det blir 49 procent billigare än marknadsvärdet att köpa sin lägenhet i Sätra men bara 14 procent billigare här i Grimsta. Är det att folk i Sätra har lägre inkomster som gör att priserna måste bli lägre där för att de ska köpa?, säger Anna-Lena Barth, ordförande i bostadsrättsföreningen Silvret 2.

Eva Nygren, strateg på Stockholms Stadshus AB, är ansvarig för ombildningarna och säger att det finns väldigt många orsaker till att priserna varierar, men skicket på huset är avgörande.

– En fastighet i gott skick blir dyrare. Det framtida underhållet i en sådan fastighet blir under överskådlig tid lågt och huset blir billigare att äga och förvalta, säger hon.

Även läget har påverkat

En fastighet som måste göra stora renoveringar i närtid blir tvärtom billigare att köpa.

– Driftkostnaderna för en sådan fastighet är ofta höga och ska finansieras via intäkter som hyror från kvarboende hyresgäster. Ett stort underhållsbehov innebär ju att värdet blir lägre. Men även fastighetens läge påverkar priset, säger Eva Nygren.

Stadens argument att priset bland annat baseras på fastigheternas skick ger Anna-Lena Barth i Grimsta inte mycket för.

– Hyresgästerna ska ju ha en sportslig chans att kunna ombilda. Stadshuset kan ju inte säga till hyresgäster att ombilda när det i princip kommer att kosta dem som att köpa bostad i nybyggda kåkar, säger Anna-Lena Barth.

https://www.mitti.se/nyheter/inget-besked-om-hur-miljardvinster-kan-spenderas/reptjs!P3F5hzQajce3KCOCRIpNaw/