22 holkar ska råda bot på bostadsbristen – bland ugglor

Kattugglor äter upp råttor och bidrar till den biologiska mångfalden. Nu ska ugglorna lockas att sätt bo på Lidingö och kanske till och med skaffa smått med ett nytt bostadsprojekt.

  • Publicerad 05:00, 5 nov 2019

För en kattuggla duger inga vanliga fågelholkar. Deras holkar ska hänga fem meter upp i träden, ha stora inflygningshål och vara bäddade med hemtrevligt, mjukt kutterspån på golvet.

Det är bostadsbrist även bland ugglor

Peter Lundberg

Nu fixar Lidingö stad 22 nya holkar åt kattugglor för att locka den eftertraktade fågeln till ön.

– Det är bostadsbrist även bland ugglor, säger Peter Lundberg, ordförande för Lidingö ornitologiska förening.

Kattugglorna har minskat i antal

Föreningen har hjälpt staden att peka ut de bästa platserna för holkar åt kattugglor. Kattugglan brukar häcka i håligheter i gamla träd, gärna ekar.  Men just verkar ugglorna inte hittat några träd som passar.

– Kattugglorna är färre än för tio år sedan. Som alltid är det svårt att veta exakt vad det beror på. Det kan vara att vi hade några riktig hårda vintrar 2012 och 13. Då kan de ha haft svårt att hitta mat, säger Peter Lundberg.

Kattugglor äter små gnagare, som möss och små råttor. Det gör att den håller skogens ekologiska balans i schack och bidrar till den biologiska mångfalden. Dessutom är den en spännande fågel.

Ett mystiskt nattdjur

– De är mystiska mystiska och nattaktiva. De kan flyga alldeles ljudlöst och så har de en mängd läten, nästan så att man kan tro tror man att det är en människa i nöd som ropar, eller en katt, säger Peter Lundberg.

I våras stötte han på en kattuggla som flög över Ekholmsnäs mitt på dagen.

– Det var ovanligt, den måste ha blivit skrämd.

Han säger att den som har ett tränat öga också kan upptäcka kattugglor på dagen i ihåliga träd, där de sitter och sover eller kikar ut över värden.

Ugglan i Larsberg hoppas på grannar

Just nu bor en kattuggla i ett gammalt träd i Eklunden vid Larsbergsbryggan. Med de 22 holkarna som ska sättas upp får den förhoppningvis så småningom fler grannar runtom på ön, till exempel i Långängen-Elfviks naturreservat.

– Det blir väldigt spännande att se vad som händer de kommande åren, säger Peter Lundberg.