Dom. En 22-åriga man frias från inblandning i sprängningarna i Husby och Kista i fjol. Han döms däremot till två års fängelse för försök till grov utpressning. Foto: Emma Löf Hagström

22-åring frias för sprängningar i Husby och Kista

I dag föll domen mot den 22-åring som varit åtalad för inblandning i de två sprängningarna i Husby och Kista i början av 2020. Mannen frias för inblandning i själva sprängdådet, men döms för försök till grov utpressning.

  • Publicerad 16:52, 5 jan 2021

Natten till den 21 januari 2020 vaknade Järvabor av två explosioner med ungefär 15 minuters mellanrum, först på Tönsbergsgatan i Husby och sedan på Sorögatan i Kista.

Trots omfattande materiella skador skadades ingen person allvarligt. Runt ett 70-tal boende fick dock evakueras och det dröjde flera månader innan många av dem kunde flytta tillbaka till sina hem.

En omfattande utredning har pågått, och i höstas meddelade åklagare Carl Mellberg att han hoppades kunna väcka åtal i slutet av november samma år.

– Jag tycker att materialet i förundersökningen är tillräckligt gediget, sa han till Mitt i då.

Åtal kan väckas efter sprängningar

Dom har fallit

En 22-årig man åtalades, misstänkt för två fall av anstiftan till allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott, samt försök till grov utpressning. En 24-årig man åtalades också i samma ärende, misstänkt för bland annat grov utpressning. Männen har nekat till brott.

Enligt åklagaren Carl Mellberg skulle den 22-årige mannen ha förmått andra att genomföra sprängningarna. Motivet var enligt åklagaren ett försök att utpressa en person med koppling till de två adresserna på pengar, som han ska ha varit skyldig den åtalade.

I dag föll domen i Solna tingsrätt, som friade 22-åringen från anstiftan till explosionerna. Han dömdes dock för försök till grov utpressning. Den 24-årige mannen friades från inblandning.

Till Dagens Nyheter säger rådman Örjan Härneskog att det står klart att sprängningarna hänger samman med utpressningsförsöket, men att det inte finns någon bevisning om när, var eller hur 22-åringen skulle ha anstiftat dem.

– Vem som praktiskt apterade sprängämnena vet inte vi och inte polisen heller, säger han till tidningen.

Mannen döms till fängelse i två år.