Under vecka 48 fick 215 Väsbybor ett positivt testsvar, enligt Folkhälsomyndigheten. Det är flest konstaterade covidfall på en vecka sedan pandemin startade. Veckan efter hade antalet smittade sjunkit till 191 personer – dock fortfarande en hög siffra.

På torsdagen kom de senaste siffrorna för vecka 50. Nu har smittan åter ökat och 214 Väsbybor konstaterades smittade, en siffra som nästan tangerar rekordsiffran från vecka 48.

– Det är tråkigt att de totala siffrorna stiger, prognosen är att det ska vända i julhelgen. Vi hoppas på det, säger Magnus Lublin, socialchef i Upplands Väsby kommun.

Det var under vecka 44 som smittspridningen började öka markant i Väsby. Då testade 95 personer positivt. Sedan dess har siffran blivit högre varje vecka.

Smitta på äldreboende

Ett av de kommunala äldreboendena har dessutom fått in smittan igen.

– Dessvärre stämmer det att vi har fått in smittan igen i den här andra vågen. Det vi har märkt av den här veckan är att det har sjunkit. Det hoppas vi är en god indikation på att smittan nu dämpas, säger Magnus Lublin.

Han hoppas även på att kommande vaccinering ska ge effekt.

– Om allt går som det ska kommer vi i gång med vaccinering vecka två nästa år. Då inleder vi med våra äldre på äldreboenden och inom hemtjänsten, säger han.

80 har dött i Väsby

Tittar man på antal avlidna i statistik från Socialstyrelsen ser man att totalt 80 covidsjuka Väsbybor har avlidit fram till den 14 december. Av dessa bodde 45 personer på särskilt boende, alltså 56,3 procent, samt 14 personer i hemtjänst.

Kommunen har på grund av ökad smittspridning fått besöksförbud på äldreboendena beviljat av Folkhälsomyndigheten. Beslutet gäller i första hand till och med tisdagen den 22 december.

– Generellt är vi mycket bättre rustade nu. Men det smärtar att behöva ha besöksförbud igen, säger Magnus Lublin.