Här brukar röda mattan rullas ut inför niondeklassarnas skolbal. Men för Astrid Kjellin och hennes årskull blir det inget annat än shopping i gallerian. Foto: Richard Ekman

21-årig tradition bruten – ingen skolbal i centrum

Varje år sedan 1999 har niondeklassarna i Tyresös kommunala skolor kunnat fira att de gått ut grundskolan med pompa och ståt i Tyresö centrums galleria. Men i år sätter centrumägaren stopp för traditionen. – Vi får va i någon ishall istället, säger Astrid Kjellin, klass 9A på Tyresö skola.

  • Publicerad 20:30, 9 maj 2022

Gallerian i Tyresö centrum töms på besökare, butikerna stänger och väggar sätts upp framför skyltfönstren. Lokalerna kläs om enligt årets tema och röda mattan rullas ut.

Det är traditionen. Sedan 1999 har niondeklassarna i Tyresö avslutat grundskoleåren med det som utvecklats till dess höjdpunkt: balen.

– Alla har hört från äldre syskon och sett bilder på hur kul de haft det här, säger Astrid Kjellin, 16 år.

Ägaren sätter ner foten

Men för henne blir det inte så. Bara en dryg månad innan balen ska gå av stapeln nåddes hon och hennes klasskompisar av beskedet att traditionen bryts.

– Jag tycker det är jättetråkigt. Alla planer man haft inför balen bara... Många har hajpat upp det här jättemycket och så blir det inte alls som man tänkt sig, säger hon.

En smak av galapremiär har tidigare årskullar kunnat njuta av på vårbalen i Tyresö centrum. Här är det niorna 2018 som får gå på röda mattan. Foto: Privat

Centrum ägs och förvaltas av Skandia Fastigheter. För dem är det en säkerhetsfråga.

– Det är inte av illvilja vi dessvärre måste säga nej till årets vårbal. Att bryta en tradition är inget vi vill göra, men vårt centrum är inte försäkrat för denna typ av aktiviteter kvällstid, säger, säger centrumchefen Helén Eijdercrona.

Den här balen har ju kunnat hållas i över 20 års tid, kan man inte vara lite flexibel då?

– Jo, fast å andra sidan kan man säga att de borde vara lite flexibla och se sig om efter en ny plats då. Om man kan tänka sig ha balen dagtid vill vi gärna hjälpa till. Annars finns det många andra fina lokaler i Tyresö.

På jakt efter ny lokal

Ett förslag var Tyresö slott, men där var balen inte heller välkommen.

– Nu vet vi inte var vi hamnar. Det verkar som det blir i någon ishall eller en fotbollsplan, säger Astrid Kjellin.

Hon ger inte mycket för argumentet att säkerheten skulle vara ett problem.

– Alla elever får blåsa för alkohol och visiteras av vakter när de går in. Ändå säger de nej, säger hon.

Hon tror att många elever nu kommer välja bort årets bal.

– Här har man kunnat åka in med fina bilar där bussarna stannar och gå på röda mattan. Kul att göra det på IP liksom, att få rulla in på en grusplan.